ZF 24

Stiri pe scurt din business internaţional

Stiri pe scurt din business internaţional

Autor: Marius Oncu, Luminiţa Bogdan

25.02.2014, 20:21 62

Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus în acest an, după deficitul de 9,2 miliarde dolari anul trecut, întrucât statul obţine o mare parte a veniturilor în valută, de pe urma exporturilor de hidrocarburi şi alte materii prime, în timp ce cheltuielile interne sunt în monedă locală. Scăderea rublei ar putea avea un impact pozitiv de 28 de miliarde de dolari asupra veniturilor în acest an, situaţie în care bugetul ar înregistra excedent, potrivit unor estimări publicate ieri de Higher School of Economics din Moscova. Rubla a coborât de la începutul anului cu 7,5% faţă de un coş valutar format din dolar şi euro, folosit de banca centrală pentru definirea unui coridor în care este tranzacţionată moneda. Deprecierea rublei scade cheltuielile interne ale statului, precum cele pentru pensii, în comparaţie cu veniturile generate de materiile prime, precum petrolul, ale căror preţuri pe piaţa internaţională sunt stabilite în dolari.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (foto) a calificat ieri înregistrarea compromiţătoare în care el şi fiul său vorbesc despre un scandal de corupţie ca fiind o „înscenare“ şi un „atac animat de ură“ împotriva lui şi a Turciei, scrie AFP. „Ce s-a făcut constituie un atac animat de ură împotriva premierului republicii Turcia“, a declarat el în alocuţiunea  săptămânală în faţa deputaţilor din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). „Nu vom ceda niciodată, doar poporul ne poate demite şi nimeni altcineva“, a afirmat şeful guvernului, afirmând că acuzaţiile au legătură cu alegerile municipale din 30 martie.  Înregistrarea, a cărei autencitate nu a fost confirmată din surse independente, a fost difuzată luni seară pe Internet şi îl acuză pentru prima oară direct pe premierul Erdogan, căruia opoziţia îi cere demisia. Cabinetul premierului Erdogan a dezminţit încă de luni seara existenţa conversaţiei din înregistrare, denunţând într-un comunicat de presă „produsul imoral al unei înscenări complet false“ şi ameninţând cu urmărirea în justiţie a autorilor. La rândul său, premierul Erdogan a acuzat din nou ieri confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen, fost aliat al guvernului, că a pus la cale acest nou atac prin „punerea în scenă a unei piese (de teatru) imorale“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO