ZF 24

Studiu: România are 11 roboţi industriali la 10.000 de lucrători, sub Polonia, Ungaria sau Cehia, iar pentru a rămâne competitivă trebuie să ajungă la un total de 12.000 de roboţi

Studiu: România are 11 roboţi industriali la 10.000 de...

Autor: Roxana Rosu

16.05.2017, 14:05 482

România are în prezent 11 roboţi industriali la 10.000 de lucrători, sub nivelul din Polonia, Ungaria sau Cehia, iar pentru a rămâne competitivi pe plan regional producătorii industriali au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare, pentru a ajunge la un total de 12.000 de roboţi pe plan local, potrivit firmei Universal Robots.

Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea şi robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forţa de muncă prinsă în activităţi repetitive şi anoste pentru a putea face loc activităţilor specifice producţiei cu valoare adăugată ridicată. Experienţa ţărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare şi robotizare au mers mână în mână cu creşterea salariilor şi a numărului de posturi disponibile în industrie”, a declarat Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucrează alături de angajat.

Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboţi la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO