ZF 24

SUA sunt singura putere care poate contrabalansa expansiunea Chinei, dar nu de una singură

SUA sunt singura putere care poate contrabalansa...

Autor: Daniela Stoican

03.06.2014, 00:03 1498

SUA sunt singura putere care poate reprezenta o contrapondere pentru creşterea influenţei Chinei la nivel global, însă şi alte ţări va trebui să îşi aducă propria contribuţie, având în vedere problemele bugetare ale Washingtonului, a declarat ministrul britanic al apărării Philip Hammond pentru CNBC.

„SUA sunt singurele capabile să răspundă provocării pe care o reprezintă creşterea puterii Chinei. SUA pot conduce, SUA trebuie să conducă, dar nu pot face totul singure“, a afirmat Hammond.

Ministrul britanic al apărării a reiterat că disputele geopolitice din Asia trebuie rezolvate în conformitate cu principiile statului de drept şi cu normele internaţionale de comportament şi a încurajat forţele militare din regiune să lucreze mai îndeaproape.

Comentariile lui vin ca urmare a creşterii tensiunilor în Marea Chinei de Sud din cauza amplasării unei platforme petroliere chinezeşti în ape teritoriale disputate. Tensiunile au escaladat, o navă a gărzii de coastă chineze intrând în coliziune cu o barcă vietnameză de pescuit.

De asemenea, mai multe persoane au murit recent în Vietnam în urma unor proteste violente în care demonstranţii vietnamezi au dat foc mai multor fabrici străine, cele mai multe fiind chinezeşti. Violenţele antichineze au fost la rândul lor declanşate de disputa privind platforma petrolieră plasată de China în ape teritoriale revendicate de Vietnam. China este implicată şi în alte dispute teritoriale în regiune, inclusiv cu Filipine şi cu Japonia.

Pe fondul unor eforturi sporite ale SUA şi ale Japoniei de a dezvolta noi relaţii în domeniul securităţii în Asia, adjunctul şefului de stat major din China i-a atacat dur la un forum pe teme de apărare din Singapore pe miniştrii apărării din SUA şi Japonia pentru că le-au spus omologilor asiatici că statul chinez foloseşte intimidarea pentru a-şi afirma pretenţiile teritoriale.

Secretarul apărării din SUA Chuck Hagel a declarat la acelaşi forum că „SUA nu îşi va muta privirea în altă parte atunci când principii fundamentale ale ordinii internaţionale sunt puse sub semnul întrebării“. China contrazice propriile afirmaţii că Marea Chinei de Sud este o „mare a păcii, prieteniei şi cooperării“, folosind tactici coercitive, a mai spus Hagel, potrivit The Wall Street Journal.

Pe fondul unor eforturi crescânde ale SUA şi ale Japoniei de a atrage şi de a dezvolta noi relaţii de securitate în Asia, Wang Guanzhong a declarat că statul chinez se opune atât practicii de a construi alianţe militare, cât şi „tentativelor oricărei ţări de a domina afacerile regionale“.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat vineri că Japonia va acorda mai multă susţinere statelor din sud-estul Asiei care se confruntă cu presiuni din partea Chinei.

Generalul chinez a spus: „Discursurile domnilor Abe şi Hagel mi-au dat impresia că s-au coordonat, se susţin reciproc, s-au încurajat şi au profitat de faptul că au vorbit primii pentru a organiza acţiuni provocatoare şi provocări împotriva Chinei“. Wang Guanzhong a adăugat că nu  a intenţionat să ţină un discurs critic, dar s-a simţit obligat să îi răspundă lui Hagel, al cărui discurs a fost „plin de hegemonie“.

Unii experţi s-au întrebat dacă un nou război rece nu este pe cale să pornească în Asia. Anatoly Antonov, adjunctul ministrului rus al apărării, s-a arătat nemulţumit de comentariile lui Hagel că SUA sunt singura putere capabilă să conducă în regiunea Asia-Pacific. „De ce trebuie SUA să conducă? Să conducă ce?“, s-a întrebat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO