ZF 24

Subprime in cel mai bun exemplu: Somera alcoolica primeste un credit de 103.000 dolari garantand cu o casa propusa pentru demolare

05.01.2009, 15:22 16

Lupta pentru atragerea clientilor cu venituri scazute pentru oferirea de imprumuturi ipotecare de tip subprime pare sa isi fi atins apogeul intr-un exemplu oferit de Wall Street Journal.

Astfel, o somera din statul american Arizona, cu datorii urisase si cu un trecut marcat de alcoolism si consum de droguri, a primit in 2007 un credit ipotecar de 103.000 de dolari garantat cu o casa considerata de autoritatile locale "inadecvata pentru a fi locuita de om".

Asemenea credite oferite de institutiile de credit, impreuna cu o serie de alti factori au condus la panica resimtita in a doua parte a anului 2008 pe pietele financiare, arata WSJ.

Au si americanii Bancorexul lor

Cresterea puternica a pietei imobiliare din SUA a dus la aparitia firmelor locale de creditare care si-au asumat rolul de intermediari pentru marile grupuri financiare, acestea supravietuind din comisioanele primite la incheierea de credite.

În contextul creşterii accentuate a pieţei imobiliare din SUA, firmele locale de creditare s-au înmulţit într-un ritm fără precedent şi şi-au asumat rolul de intermediari pentru marile grupuri financiare internaţionale, extinzând portofoliul acestora pe segmentul ipotecar.

Firma care a acordat creditul de 103.000 de dolari, garantat printr-o ipoteca asupra unei case programate de autoritatile locale pentru demolare, a pasat imprumutul, la pachet cu alte cateva mii de astfel de contracte, catre Wells Fargo, care a vandut, apoi, pachetul de ipoteci catre o divizie a celei mai mari banci europene, HSBC Holdings. In final, ipoteca acordată de mica firma din Arizona a fost finantata de mici investitori, clienţi ai HSBC.

Criza vazuta de pe Wall-Street

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO