ZF 24

Supuşii Reginei divorţează de Uniune Europeană după 43 de ani. Ce urmează acum pentru ei? Trebuie invocat articolul 50 din Tratatul pentru funcţionarea Uniunii Europene

Supuşii Reginei divorţează de Uniune Europeană după...

Autor: Liviu Popescu

24.06.2016, 12:24 1289

Orice stat membru poate decide să părăsească Uniunea Europeană, aşa cum stipulează legsilaţia europeană, dar trebuie să urmeze un set de reguli pentru acest proces.

Prin urmare, un stat membru trebuie să-şi notifice intenţia Consiliului European. Apoi, "în baza orientărilor Consiliului European, UE negociază şi încheie cu acest stat un acord care stabileşte condiţiile de retragere, ţinând seama de cadrul viitoarelor sale relaţii cu Uniunea", se arată în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Acordul se încheie de către Consiliu, în numele UE, hotărând cu majoritate calificată în urma unei aprobări a Parlamentului European.

Articolul 50

(1)   Orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituţionale, să se retragă din Uniune.

(2)   Statul membru care hotărăşte să se retragă notifică intenţia sa Consiliului European. în baza orientărilor Consiliului European, Uniunea negociază şi încheie cu acest stat un acord care stabileşte condiţiile de retragere, ţinând seama de cadrul viitoarelor sale relaţii cu Uniunea. Acest acord se negociază în conformitate cu articolul 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Acesta se încheie în numele Uniunii de către Consiliu, care hotărăşte cu majoritate calificată, după aprobarea Parlamentului European.

(3)   Tratatele încetează să se aplice statului în cauză de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în absenţa unui astfel de acord, după doi ani de la notificarea prevăzută la alineatul (2), cu excepţia cazului în care Consiliul European, în acord cu statul membru în cauză, hotărăşte în unanimitate să proroge acest termen.

(4)   în înţelesul alineatelor (2) şi (3), membrul care reprezintă în cadrul Consiliului European şi al Consiliului statul membru care se retrage nu participă nici la dezbaterile şi nici la adoptarea deciziilor Consiliului European şi ale Consiliului care privesc statul în cauză.

Majoritatea calificată se defineşte în conformitate cu articolul 238 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

(5)   în cazul în care statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, această cerere se supune procedurii prevăzute la articolul 49.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO