ZF 24

Tabloul complet al rezultatelor pe 2013 şi al indicatorilor de evaluare ai companiilor listate: capitalizarea cumulată este de aproape 10 ori mai mare decât suma profiturilor

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

05.03.2014, 00:08 1789
Profiturile cumulate ale celor mai importante 73 de companii listate pe bursă s-au majorat cu 22,1%, la 7,7 mld. lei (1,7 mld. euro), potrivit unei analize a ZF, în acord cu majorarea preţurilor acţiunilor, care au crescut pe ansamblu cu 20% anul trecut, cât a reprezentat avansul indicelui compozit al pieţei, BET-C.
 
De la începutul acestui an indicele a pierdut însă circa 4%. Cele mai multe acţiuni par ieftine raportat la multiplii de valoarea contabilă şi de vânzări la care se tranzacţionează.
 
Spre exemplu, valoarea de mijloc a indicatorului P/B (preţ raportat la valoare contabilă) în rândul celor 73 de companii listate pe bursă este de 0,58, în condiţiile în care un indicator sub valoarea 1 indică de obicei o subevaluare a acţiunilor. Indicatorul de valoare contabilă al companiilor arată că acestea se tranzacţionează în medie cu un discount de peste 40% faţă de valoarea lor din contabilitate.
 
Totodată, valoarea de mijloc a indicatorului P/S (preţ raportat la vânzări) în rândul companiilor de pe bursă este de 0,85, valoare care fiind sub 1 indică o subevaluare pe ansamblu. Totuşi acest indicator variază de la sector la sector, nefiind comparabil decât pentru companiile care fac parte din acelaşi sector.
 
În ceea ce priveşte multiplii de profit, lucrurile stau diferit în funcţie de dimensiunea companiilor. Emitenţii mari de la bursă, care au o poziţie de monopol pe piaţă şi înregistrează profituri ridicate, se tranzacţionează la multipli de profit reduşi, în timp ce companiile mici par mai scumpe raportat la acest indicator, având o profitabilitate în general redusă.
 
Pe ansamblu, valoarea de mijloc a multiplului de profit este 11,9, valoare care indică o uşoară supraevaluare raportat la condiţiile de pe bursa de la Bucureşti.
 
La acest capitol se remarcă Petrom, cu un multiplu de profit pe anul trecut de 5,2, mult sub media pieţei. Totodată Petrom are una dintre cele mai mari rentabilităţi ale capitalurilor proprii de pe bursă (ROE), de 20,6%.
 
Dintre companiile de utilităţi, Transgaz şi Transelectrica par să fie cele mai atractive din punctul de vedere al multiplilor şi perspectivelor pentru anul în curs. Acţiunile Transgaz se tranzacţionează la un multiplu de profit de 6,6, iar Transelectrica la un multiplu de 7. Totodată Transelectrica are şi printre cei mai mici multipli de valoare contabilă şi vânzări de pe bursă, de 0,44 şi respectiv 0,45.
 
Acţiunile farmaceutice Zentiva şi Biofarm sunt printre cele mai rentabile de pe bursă, dar şi printre cele mai scumpe, acestea tranzacţionându-se la multipli de profit de 10,2 şi respectiv 11,6, mult peste cei ai companiilor din sectorul energetic şi de utilităţi.
 
Alte companii care par ieftine din punctul de vedere al multiplilor de profit sunt Rompetrol Well Services şi Compa Sibiu, cu 4,8 şi respectiv 5,4, Electroargeş (4,8) şi Banca Carpatica (4,8).
 
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO