ZF 24

Tânărul care trebuia să revoluţioneze angajările de la stat, o dezamăgire: spune că este prins în birocraţia de la cabinetul premierului Ponta

Tânărul care trebuia să revoluţioneze angajările de...

Autor: Corina Mirea

10.06.2013, 11:10 9058

Tânărul Cristian Botan, cel care ar fi trebuit să facă deja cinci site-uri care să ajute la transparentizarea sistemului de administraţie publică, recunoaşte că nu a reuşit să îşi îndeplinească nici după şapte luni promisiunea. De altfel, chiar şi site-ul său – Publicjob.ro, platformă care să reunească toate joburile vacante de la stat a intrat în “stand-by”, nici un post fiind publicat de pe data de 4 ianuarie 2013 până pe 7 iunie 2013, la orele 22.57, când pe site au apărut din nou 28 de noi joburi din instituţiile de stat.

Un cititor al ZF spunea chiar încă din luna decembrie a anului trecut, când Cristian Botan a fost cooptat în echipa de consilieri a premierului, că această acţiune nu va duce decât la “îngroparea” site-ului administrat de Cristian Botan.

“Sunt trist, nu este o veste bună, este o veste foarte proastă. Guvernul a preluat un om din privat cu o afacere care mergea şi l-a angajat la stat cu scopul de a-i «îngropa» afacerea şi de a-l bloca pe dl. Botan în a dezvolta sistemul. Să vedem peste două luni câte locuri de muncă vor fi disponibile în noul sistem. Orice afacere în care intră statul e moartă din star, după 20 de ani încă nu pricepem acest lucru”, scria pe data de 4 decembrie 2012 cititorul, sub pseudonimul Gerula.

Au trecut şase luni de când noul guvern Ponta a preluat cârma ţării şi aproape tot atât timp de când a promis transparentizarea sistemului de administraţie publică prin numirea cu “surle şi trâmbiţe” în funcţia de consilier lui Cristian Botan, însă până în prezent nici unul dintre cele cinci site-uri care trebuiau să elimine birocraţia şi “nepotismul” din administraţia publică nu funcţionează decât ca variantă “beta”. De altfel, chiar şi o altă cititoare se întreba în luna ianuarie a acestui an ce s-a întâmplat cu proiectul Publicjob.ro.

 “Am lăsat site-ul de-o parte pentru o perioadă pentru că lucram la o variantă nouă, pe baza unei schiţe pe care au făcut-o elevii care au participat la Hackathon (n.red- “maraton” de programare destinat creării celor cinci site-uri ale guvernului). Eu sunt semi-tehnic, dar am vrut să mai lucrez la platformă ca să putem introduce posturile de la stat în mod automat pe site, fără a mai sta să facem asta manual. Problema a fost că, în accepţiunea unei instituţii, a mai lucra, a mai «bibili» la un proiect presupune foarte multe detalii care trebuie puse la punct. Cât despre celelalte site-uri, este o muncă extrem de grea, mai ales când lucrezi doar cu o singură persoană tehnică”, spune Cristian Botan.

El precizează că cea mai mare problemă cu propriul site – Publicjob.ro, cea care l-a împiedicat să posteze locurile de muncă vacante din sectorul public timp de mai bine de jumătate de an, a fost crearea unui sistem prin care toate aceste joburi să intre pe platformă în mod automat de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), pe baza unui abonament.

“Am creat un feed (n.red- un flux web) acum prin care primesc de la ANFP aceste informaţii pe mail. Problema a fost că tot ceea ce am primit de la ei trebuia tradus din limbaj de programare în limbaj Word, pentru ca apoi să fie publicat pe site. Deci am avut dificultăţi strict pe partea de programare, pentru că este dificil să traduci pe un site web. Dacă aş fi pus acele informaţii în starea în care erau probabil că 75% dintre cei care citeau nu înţelegeau ce scrie printre tag-uri, câmpuri şi bare de titlu”, explică Botan.

El mai spune că lipsa de activitate de pe Publicjob.ro are drept motiv şi faptul că informaţiile primite de la ANFP până acum se rezumă strict la concursurile pentru posturi organizate de instituţie în Bucureşti, nu şi la primării din provincie, spre exemplu, lucru care ar trebui să se schimbe pe viitor. În plus, nici informaţiile referitoare la joburile pentru personalul contractual nu sunt oferite de ANFP, din moment ce instituţiile care organizează concursuri nu sunt obligate să le şi publice, astfel de posturi nefiind încadrate în categoria funcţionarilor.

“Merge greu, este adevărat, şi este normal ca lumea să fie nemulţumită de cum evoluează lucrurile, dar nu am cum să mă ocup de atâtea proiecte doar cu un singur om. Este dificil când încerci să iei oameni din afară, oameni care sunt foarte buni, cu bani de aici, pentru că nu se compară un salariu din privat cu ceea ce ar primi pentru acest proiect. Am întâmpinat şi ceva bariere, trebuie ca toată lumea să vrea odată cu tine, nu le poţi face singur, dar le luăm pe rând. Chiar în curând credem că va fi gata unul dintre site-uri”, afirmă tânărul de 25 de ani. Deşi premierul Victor Ponta şi-a luat angajamentul că va transparentiza sistemul de administraţie publică, rezultatele în acest sens încă întârzie să apară. A trecut deja jumătate de an din perioada de guvernare de patru ani a noului guvern Ponta şi în şapte luni nici unul dintre site-urile guvernului promise de Cristian Botan nu este gata.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO