ZF 24

Taranii pot vinde in piete fara stampila, doar cu certificat de producator

27.04.2010, 13:37 144

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a anuntat ca nu s-aschimbat nimic in ceea ce priveste comercializarea in piete,targuri si oboare, dupa ce saptamana trecuta federatiile au acuzatautoritatile ca ii obliga pe micii agricultori sa se autorizeze capersoana fizica autorizata sau ca asociatie familiala daca mai vorsa isi vanda produsele.

"Activitatea poate continua ca pana acum, micul producator putandvinde in piete, targuri si oboare doar pe baza certificatului deproducator pe care il obtine de la primarie de care apartine. S-avorbit de obligativitatea de a avea case de marcat. Nici acestlucru nu este adevarat, potrivit ordonantei 28/1999 miciiagricultori care vand in piete, targuri si oboare fiind exceptatide la utilizarea acestora", a anuntat Dumitru.

Singura diferenta este legata de unitatea unde se pot inregistrafermierii. Daca pana acum, cei care voiau sa isi faca PFA (PersoanaFizica Autorizata) mergeau pentru inregistrare la Primarie, acumtrebuie sa fie inregistrati la Registrul Comertului.

"Ii incurajam pe micii producatori sa isi rezolve o formainregistrata de activitate pentru ca noi ii putem ajuta cu resursefinanciare. In Programul national de Dezvoltare Rurala (PNDR) avemmasuri prin care ii putem sprijini pe micii agricultori sa isidezvolte activitatea comerciala, pentru a-si creste nivelulveniturilor". O ferma de semi-subzistenta poate primi anual 1.500de euro/an, pe o perioada de cinci ani, de exemplu, o conditie deeligibilitate fiind aceea de a fi inregistrat camicro-intreprindere, PFA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO