ZF 24

Ţările UE - în staţiile de metrou, dar şi în Parcul Cişmigiu, de Ziua Europei la Bucureşti

Ţările UE - în staţiile de metrou, dar şi în Parcul...

Autor: Laura Mitran

08.05.2015, 08:39 362

Ţările Uniunii Europene vor fi reprezentate, vineri, în staţiile de metrou iar duminică, în Parcul Cişmigiu, prin muzică, dansuri, gastronomie şi obiceiuri, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei (9 mai) la Bucureşti.

Mai multe staţii de metrou vor găzdui evenimente reprezentative pentru cultura unor ţări din Uniunea Europeană, vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, majoritatea manifestărilor având loc după ora 16.00.

Cei care vor lua metrou vor avea posibilitatea de a cunoaşte mai bine alte ţări şi alte obiceiuri, în 16 staţii de metrou importante: Eroilor (Suedia şi Germania), Izvor (Malta), Piaţa Universităţii (Italia), Piaţa Unirii 1 (Cehia), Piaţa Unirii 2 (Irlanda), Piaţa Romană (Danemarca), Piaţa Victoriei 1 (Slovenia), Piaţa Victoriei 2 (România), Grozăveşti (Finlanda), Ştefan cel Mare (Austria), Crângaşi (Spania), Gara de Nord (Lituania), Timpuri Noi (Ungaria), Aviatorilor (Croaţia) şi Pipera (Olanda).

Cele mai multe reprezentanţe vor desfăşura evenimente în intervalul 16.00 - 19.00, în afară de ambasadele Danemarcei şi Finlandei, care îşi încep manifestările de la orele 10.00 şi respectiv 12.00, şi de Ambasada Lituaniei, care va avea un stand de la 15.00 la 17.30.

Printre manifestări se numără: recitaluri muzicale, proiecţii de videoclipuri, spectacole de dansuri tradiţionale sau de muzică mixată de DJ.

În plus, un tren de metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele de metrou din Bucureşti, vineri şi sâmbătă.

Evenimentul Metro Europe este organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Metrorex şi 16 ambasade şi institute culturale ale statelor membre.

Ţările UE vor fi reprezentate şi sâmbătă, în Parcul Cişmigiu, prin standuri personalizate şi diverse manifestări, în cadrul evenimentului Piaţa Statelor Membre, organizat de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român.

Ca în fiecare an, în jurul datei de 9 mai are loc şi cea de a 19-a ediţie a Festivalului Filmului European (7 - 31 mai) în Bucureşti şi în alte patru oraşe din ţară (Craiova, Iaşi, Tîrgu Mureş şi Hunedoara).

Cinefilii vor avea ocazia să vadă peste 50 de producţii cinematografice (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări europene, în cadrul evenimentului organizat de Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene.

În Capitală mai are loc în aceste zile ONG Fest în Parcul Herăstrău (8 - 10 mai), manifestare în cadrul căreia peste 150 de organizaţii neguvernamentale, instituţii publice şi companii prezintă ceea ce fac pentru ceilalţi şi invită trecătorii să li se alăture.

Sâmbătă, în cadrul ONG Fest vor fi organizate o serie de jocuri şi activităţi la scenă, iar la final cei prezenţi se vor putea delecta cu un spectacol de artificii.

Şi la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia va fi sărbătorită Ziua Europei, sâmbătă, prin expoziţii de ceramică, grafică şi fotografie, precum şi printr-un concert de muzică clasică.

Cu aceeaşi ocazie, în ţară, centrele de informare din reţeaua Europe Direct vor organiza evenimente precum concerte (Bacău, Slatina), concursuri de cultură generală (Buzău) sau de desene şi colaje (Râmnicu Vâlcea, Bacău), competiţii sportive (Alba Iulia, Ploieşti) sau degustări de produse tradiţionale (Sfântu Gheorghe).

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO