ZF 24

Taxe pe drept de autor pentru mp3 playere, mobile si carduri de date

Taxe pe drept de autor pentru mp3 playere, mobile si carduri de date
25.05.2009, 17:29 98

Importatorii de MP3 playere (inclusiv iPod-uri), telefoane mobile cu o memorie mai mare de 64 MB, carduri de memorie sau discuri HD DVD vor plati o taxa de drepturi de autor reprezentand 0,5% sau 3% din valoarea in vama a aparatului respectiv suportului de stocare, potrivit unei decizii publicate in Monitorul Oficial de Oficiul roman pentru drepturi de autor (ORDA).

Taxa este de 0,5% pentru aparate si de 3% pentru suporturile de stocare. In baza de calcul nu intra taxa pe valoare adaugata, taxele vamale si accizele.
Lista intreaga include telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare si magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder si HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer. La categoria suporturi au fost adaugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray si discurile HD DVD.

Totodata, producatorii din Romania de astfel de aparate si suporturi trebuie sa plateasca 3% sau 0,5% din valoarea totala a facturilor lunare pentru aparatele si suporturile ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog sau digital (in baza de calcul nu intra TVA).
Lista de echipamente si suporturi pentru care se plateste taxa pe drepturile de autor este actualizata la aproximativ trei ani si include deja echipamente precum copiatoarele sau CD-urile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO