ZF 24

Teilor Holding, care controlează lanţul de magazine de bijuterii Teilor, raportează o cifră de afaceri consolidată de 184 de milioane de lei în primul semestru

Teilor Holding, care controlează lanţul de magazine de...

Autor: Mediafax

30.09.2022, 18:49 366

Grupul de companii Teilor Holding raportează o cifră de afaceri la nivel consolidat de 184 de milioane de lei, o marjă brută de 91,5 milioane de lei, un rezultat EBITDA de 16,9 milioane de lei şi o pierdere netă de 2,4 milioane de lei în primele şase luni din 2022.

Teilor Holding include lanţul de bijuterii de lux Teilor, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN şi Teilor Invest Exchange.

„Toate afacerile Teilor Holding au continuat creşterea veniturilor în primul semestru al anului 2022, în linie cu planul de dezvoltare, mărindu-şi amprenta locală şi internaţională, precum şi numărul de clienţi deserviţi. Cu toate acestea, prima jumătate a anului 2022 a adus un context dificil pentru afacerile locale, inclusiv pentru Teilor Holding. Costurile generate de amortizarea fondului comercial pozitiv şi a mărcilor comerciale recunoscute în urma consolidării au avut un impact negativ semnificativ asupra rezultatului operaţional, iar impredictibilitatea generală cauzată de conflictul geopolitic, inflaţia în creştere şi deprecierea leului in special in raport cu dolarul american au avut un impact negativ asupra rezultatului financiar şi, în consecinţă, asupra rezultatului net. În ciuda efectului negativ de 9,8 milioane de lei asupra rezultatului net al Teilor Holding a costurilor menţionate mai sus, care nu sunt de natură operaţională, suntem mulţumiţi de rezultatele din prima jumătate a anului. Echipa de management a Teilor Holding este permanent conectată la evoluţia realităţii economice şi financiare din economia locală şi globală, având o abordare anticipativă şi proactivă faţă de schimbările de pe piaţă. Suntem astfel încrezători că rezultatul operaţional pentru întregul an 2022 va fi în linie cu planul de dezvoltare prezentat deţinătorilor de obligaţiuni în noiembrie 2021", a declarat Mircea Varga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Teilor Holding.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare înregistrate de cele trei entităţi din cadrul Teilor Holding, în primele şase luni ale anului 2022, lanţul de magazine de bijuterii de lux Teilor a înregistrat o cifră de afaceri din activitatea din România de 135,4 milioane de lei, în creştere cu 45% faţă de S1 2021, EBITDA de 10,6 milioane de lei, în scădere cu 22%, şi un profit net de 1,9 milioane de lei, în scădere cu 77% faţă de S1 2021. Această creştere a veniturilor a fost determinată de diversificarea produselor vândute, de investiţiile făcute în marketing şi recunoaşterea brandului şi de investiţiile în expansiunea reţelei din România.

Pe de altă parte, comportamentul consumatorilor şi cererea au fluctuat în primele şase luni din 2022 în contextul reluării călătoriilor, a războiului, a inflaţiei şi a creşterii ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, numărul de articole vândute a crescut cu 13% faţă de primul semestru din 2021, determinat de continuarea cererii puternice pentru inelele de logodnă şi verighete, segment în care Teilor este lider de piaţă în România.

La nivel consolidat, care include performanţa filialelor Teilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Cehia, cifra de afaceri a înregistrat valoarea de 136,1 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au ajuns la 135,4 milioane de lei.

Din cauza costurilor legate de expansiunea internaţională, prin deschiderea de magazine în Polonia, Ungaria şi Cehia în S1 2022, precum şi a faptului că celelalte magazine deschise pe aceste pieţe în 2021 nu au ajuns încă la maturitate, rezultatul operaţional consolidat a fost de 1,5 milioane de lei. Până la finalul anului 2022, reţeaua va cuprinde 65 de magazine, din care 51 de magazine în România şi 14 magazine internaţionale în Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Cehia. Prin urmare, accentul pentru anii 2022-2024 va fi pus pe consolidarea prezenţei pe aceste pieţe.

Societatea de creditare financiară Invest Intermed GF IFN a înregistrat în S1 2022 o cifră de afaceri de 35,8 milioane lei, în creştere cu 52% faţă de S1 2021, determinată de investiţiile realizate în dezvoltarea reţelei de agenţii folosind o parte din fondurile obţinute prin emisiunea de obligaţiuni corporative. Creşterea veniturilor a avut un impact pozitiv asupra profitului net, care a crescut cu 56% faţă de anul precedent, ajungând la 6 milioane de lei în S1 2022.

Cea de-a treia entitate din cadrul holdingului, Teilor Invest Exchange, a înregistrat în S1 2022 o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei, în creştere cu 42% faţă de S1 2021, şi un profit net de 1,8 milioane de lei, în scădere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea veniturilor şi a costurilor de operare s-a datorat extinderii reţelei MoneyGold, care deserveşte atât Invest Intermed, cât şi Teilor Invest Exchange. La data de 30 iunie 2022, existau 82 de agenţii MoneyGold în toată România. Între 1 iulie 2021 şi 30 iunie 2022, au fost deschise 14 noi agenţii în Bucureşti, Moreni, Ploieşti, Mangalia, Reşiţa, Suceava, Huedin, Deva, Arad, Alba-Iulia, Strehaia, Craiova, Bârlad. De asemenea, au fost extinse sau relocate cinci agenţii în Craiova, Urziceni, Topoloveni, Bucureşti şi Botoşani.

În noiembrie 2021, Teilor Holding a realizat două plasamente private, unul în euro şi unul în lei, obţinând 45 de milioane de lei de la investitori de la BVB, fiind cel mai mare plasament privat de obligaţiuni corporative de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Cele două emisiuni de obligaţiuni, în euro şi în lei, sunt tranzacţionate pe această piaţă începând cu data de 21 decembrie 2021, sub simbolurile bursiere TEI26 şi TEI26E.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO