ZF 24

Termenul 1 ianuarie 2018 pentru implementarea noului sistemului de impozitare pe gospodărie nu este fezabil

Termenul 1 ianuarie 2018 pentru implementarea noului...

Autor: Simona Tatu

04.05.2017, 10:56 763

Implementarea noului sistem de impozitare pe gospodărie are nevoie de o perioada lungă de timp pentru a pregati cetăţenii şi instituţiile implicate, este de părere Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi antreprenoriat.

 "Este nevoie de o perioadă lungă de tranziţie şi abordare pentru o astfel de schimbare. Termenul de 1 ianuarie 2018 nu este o dată fezabilă. Este nevoi de o pregătire de cinci ani de zile pentru pregătirea salariaţilor, asigurarea numarului optim de consultanti fiscali şi consolidarea fondurilor bugetare de trecere la un nou sistem", a spus Florin Jianu.

De asemenea, după părerea lui, acesta schimbare va insemna o birocratie in plus. 

"In Franta si in alte tari unde este implementat un astfel de sistem se plang de birocratie", a completat Florin Jianu.    

Noua formă de impozitare va globaliza veniturile, cărora li se va aplica un impozit de la 0 sau 10%, în funcţie de venituri, faţă de 16% în prezent, potrivit programului de guvernare. Programul de guvernare, aprobat de Parlament, prevede că veniturile mai mici de 2.000 de lei/lună nu vor fi impozitate, dar nu se precizează nimic despre veniturile care vor fi impozitate cu 10% sau despre veniturile mai mari de 2.000 de lei/lună.

În programul de guvernare este prevăzută apariţia a 35.000 de consultanţi fiscali care să îndrume populaţia să completeze declaraţia pe venitul global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO