ZF 24

Test auto ZF: Suzuki Vitara 1,6 DDIS, atac la Dacia Duster din Ungaria

FOTO: Dragoş Savu

FOTO: Dragoş Savu

Autor: Bogdan Alecu

27.05.2015, 15:05 3562

Suzuki Vitara este unul dintre cele mai bine cunoscute off-roadere, iar modelul anilor 90 este cunoscut şi astăzi drept unul dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de teren accidentat. La acea vreme japonezii au venit cu Grand Vitara, tocmai pentru a oferi o versiune mai mare a acelui SUV. Acum constructorul a revenit la numele simplu de Vitara cu un SUV compact care concurează în segmentul inferior de preţ, având un preţ de pornire de 15.800 de euro cu TVA pentru versiunea 1,6 litri benzină cu tracţiune integrală şi versiune Cool, echipare care include printre altele aer condiţionat, geamuri electrice, radio-CD cu mp3 şi Bluetooth, computer de bord, şapte airbaguri şi ESP. Spre comparaţie, la Dacia, un Duster 4x4 cu motorul de 1,2 litri supraalimentat de 125 CP costă cu o echipare similară 16.600 de euro cu TVA, în condiţiile în care SUV-ul Dacia are numai trei stele la testele de siguranţă EuroNCAP realizate în 2010, în timp ce Vitara are cinci stele primite la noile teste realizate în acest an.

Segmentul SUV-urilor mici, sau mai bine spus cel al crossoverelor mici a fost unul dintre cele mai dinamice anul trecut, motiv pentru care vânzările acestora au „explodat” cu o creştere de peste 50% la nivel european, cele mai bine vândute fiind Renault Captur, urmat de Peugeot 2008 şi Dacia Duster. Dar dintre acestea trei, primele două nu au în oferită nicio versiune cu tracţiune integrală, lar cel de-al treilea model abia a obţinut trei stele din cinci la testele EuroNCAP din 2011, având numai două airbaguri frontale şi două laterale, neavând nici airbaguri cortină şi nici pentru genunchii şoferului.

Primul model care oferă şi o versiune 4x4 este Opel Mokka, disponibil din acest an cu noul diesel de 1,6 litri CDTi al cărui preţ porneşte de la aproape 24.000 de euro, în timp ce noul Jeep Renegade oferă integrală doar pe versiunile de top de aproape 29.000 de euro cu TVA, preţ la care se poate achiziţiona un SUV mai mare tot cu tracţiune integrală, de la concurenţă.

Noul Vitara revine acum în gama constructorului nipon sub S-Cross, crossoverul compact al gamei. Principalii concurenţi ai lui Vitara sunt acum Opel Mokka, Nissan Juke, Renault Captur, Peugeot 2008 şi Citroen C4 Cactus, dar şi Dacia Duster. Clientul-ţintă de Vitara în România are între 30 şi 45 de ani, studii superioare şi sunt persoane active, de cele mia multe ori cu familie, potrivit datelor oficiale. Preţul de pornire pentru Vitara este de 14.100 de euro cu TVA pentru versiunea de bază, cu motor pe benzină de 1,6 litri şi tracţiune faţă, echipare care include geamuri electrice, aer condiţionat, scaune încălzite, şapte airbaguri şi sistem de asistenţă la pornirea din pantă. Versiunea de top ajunge la 23.000 de euro cu TVA şi include sistem 4x4 Allgrip, motor diesel de 1,6 litri şi 120 CP şi o echipare ce include printre altele plafon panoramic, faruri adaptive cu LED, climatizare automată, senzori de parcare, tapiţerie din piele, sistem multimedia cu navigaţie, sistem de asistenţă la frânare în caz de impact şi tempomat adaptiv ce păstrează distanţa faţă de maşina din faţă. Spre comparaţie, Dacia Duster vine cu un motor de 1,5 litri diesel 4x4 ajunge la 17.200 de euro cu TVA, în varianta de top, care include însă numai tapiţerie din piele, sistemul multimedia cu navigaţie, scaune încălzite faţă şi numai patru airbaguri, astfel încât la testele de siguranţă a obţinut trei stele din cinci.

Pe de altă parte, tot în comparaţie cu Duster, Vitara nu oferă performanţe la fel de bune în off-road. Sistemul Allgrip, dar Vitara are un unghi de atac de numai 18,2 grade faţă de cel de aproape 30 de grade de la Duster, în timp ce garda la sol este de numai 185 mm, versus cea de 210 mm de la SUV-ul Dacia, ceea ce înseamnă că Vitara nu va putea intra într-un off-road cu dificultate peste medie aşa cum poate Duster. În plus, suspensia confortabilă a lui Vitara ajută mult pe drumuri denivelate sau pe macadam, însă pe teren accidentat cel de la volan trebuie să reducă viteza astfel încât maşina să nu intre în balans iar partea frontală să atingă denivelările. Dar având în vedere că în Vest clienţii preferă mai mult tracţiunea faţă în detrimentul celei 4x4 inclusiv în cazul lui Duster, înseamnă că cei mai mulţi dintre ei rar părăsesc asfaltul şi doar preferă un automobil mai spaţios cu o poziţie înaltă la volan.

Spre deosebire de principalii săi concurenţi, inclusiv Duster, Vitara are cel puţin pentru început şi la prima vedere o gamă a motorizărilor destul de limitată - două propulsoare de 1,6 litri şi 120 CP din care unul diesel şi unul pe benzină, împrumutate de la S-Cross.

Sistemul 4x4 Allgrip dispune pe lângă modurile Auto (care livrează automat cuplul între puntea faţă şi spate în funcţie de aderenţă) şi cel Lock (care blochează diferenţialul central 50/50) şi de modurile Snow – pentru teren alunecos şi Sport, care promite să livreze cât mai eficient cuplul către roţi. în plus, cuplat la motorul diesel de 1,6 litri care dezvoltă un cuplu motor de 320 Nm de la 1.750 rpm, maşina chiar oferă performanţe dinamice bune pentru segmentul din care face parte, iar datorită cuplului disponibil de la turaţii joase, orice depăşire este efectuată uşor. De asemenea, cutia de viteze este una scurtă şi precisă, plăcută la utilizare, indiferent că vorbim de off-road, un traseu pe care se rulează mai sportiv sau în oraş, exact cum era de aşteptat din partea unui model japonez, cu toate că este asamblat în Ungaria. Oficial dieselul oferă un consum mediu de 4,2 litri/100 km şi unul urban de 4,7 litri/100 km în modul 4x4, dar în realitate consumul mediu a urcat spre 5,5 – 6 litri/100 km, în condiţiile în care testul s-a realizat atât pe un traseu sinuos în urcare cât şi pe autostradă. în cazul performanţelor dinamice, maşina accelerează de la 0 la 100 km/h în 12,4 secunde. Consumul mediu în extraurban este de circa 3,6-3,8 litri/100 km, fără a opri aerul condiţionat, iar în oraş nu depăşeşte 6,5 litri/100 km nici la cele mai aglomerate ore. Spre comparaţie, în cazul lui Duster 1,5 dCi 110 CP consumul mediu este de peste 7 litri/100 km.

Habitaclul urmează liniile specifice modelelor japoneze. Materiale de calitate acolo unde pasagerii intră în contact cu acestea, şi unele cât mai uşoare şi ieftine acolo unde nu este cazul cum ar fi tapiţeria din Alcantara. De asemenea, clientul poate personaliza maşina cu elemente colorate şi cromate la interior. în plus, faţă de S-Cross, în Vitara şi-a făcut apariţia un sistem multimedia cu display touchscreen de şapte inchi care include şi sistem de navigaţie şi multimedia şi care în plus dispune şi de conexiune de tip MirrorLink ce „oglindeşte” conţinutul de pe smartphone pe displayul sistemului. Tot spre deosebire de SUV-ul produs la Mioveni, calitatea materialelor este semnificativ mai bună. Poate cel mai bun exemplu este izolarea termică a consolei centrale – la Duster spre exemplu, iarna, atunci când instalaţia de ventilaţie încălzeşte maşina consola se încinge atât în partea superioară, unde de obicei se depozitează un telefon mobil, sau în lateral, unde de obicei atinge cu genunchiul, iar la drum lung deranjează.

Spaţiul oferit pasagerilor este unul comparabil cu segmentul compact, atât în ceea ce priveşte locurile din spate, cât şi portbagajul de 375 de litri, unul dintre cele mai încăpătoare din clasa sa.

Cu un preţ mult sub concurenţă, Vitara este în acest moment una dintre cele mai mari surprize din segmentul SUV-urilor mici/compacte, venind atât cu tehnologii de ultimă oră, cât şi cu un preţ redus, fără a face rabat la siguranţă sau motorizări, motiv pentru care poate concura din punct de vedere al preţului chiar şi cu Duster, în timp ce la performanţe şi echipări concurează cu modele ce ajung la 30.000 de euro cu TVA. Duster rămâne în continuare o alegere foarte bună pentru cei ce doresc un off-roader confortabil cu un preţ accesibil, însă cine va dori un automobil din acelaşi segment dar care va dori un grad mai ridicat de siguranţă, Vitara devine un competitor redutabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO