ZF 24

Tetris la 30 de ani: cum a ajuns un soft de testare unul dintre cele mai apreciate jocuri din lume

Tetris la 30 de ani: cum a ajuns un soft de testare unul...

Autor: Alexandru Nanu

08.06.2014, 15:54 1030

Acum 30 de ani, la Academia de Ştiinţe din Uniunea Sovietică, Alexey Pajitnov trebuia să testeze un calculator străin pentru a vedea dacă ar putea ajuta Rusia pentru continuare eforturilor sale de cercetare. După ce a petrecut aproximativ 3 săptămâni scriind un program pentru a testa capacităţile maşinii, el a realizat că softul avea să fie unul dintre cele mai iubite şi cele mai exportate produse ale Uniunii Sovietice,  scrie Bloomberg.

Cum a ajuns un bărbat rus care trăia într-o societate conformată la izolare, să creeze unul dintre jocurile cele mai accesibile şi originale din lume? Laboratorul de informatică unde Pajitnov a lucrat a fost unul dintre puţinele locuri de unde ar putea comunica cu lumea din afară.

"M-am prefăcut că îmi puneam la punct programul meu, adevărul era că nu m-am putut opri să joc Tetris," a scris Pajitnov".

Tetris a supravieţuit în ciuda originilor sale. Pajitnov a acordat drepturile de publicare către sovietici, care au început să-l distribuie, numai după ce o versiune de contrabandă a apărut în Ungaria şi s-a răspândit în întregul Occident. Un editor american a decorat jocul cu păpuşi şi biserici ruseşti, pe care Pajitnov le considera a fi "un pic de prost gust", a scris el în The Guardian. În 1989, Nintendo a făcut jocul un “must-have (trebui să-l ai)” pentru milioane de jucători care au achiziţionat o consolă Game Boy .

A fost nevoie de mai mult de un deceniu şi de prăbuşirea Uniunii Sovietice pentru ca Pajitnov să facă bani de pe urma jocului Tetris. Astăzi, la 30 ani de când a fost inventat la Moscova, Tetris se află printe jocurile cu cele mai mari încasari din top 100 de jocuri pentru iPhone, potrivit firmei de cercetare App Annie. Editorul francez de jocuri Ubisoft a anunţat săptămâna aceasta că intenţionează să lanseze o versiune de Tetris pentru PlayStation 4 şi Xbox One.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO