ZF 24

Textul şi contextul

Textul şi contextul

Autor: Iulian Anghel

15.04.2014, 16:47 988

Ce putem să înţelegem din România de astăzi şi ce fel de ţară este aceea care se pretinde o democraţie, dar în care principalii oameni în stat se ameninţă unul pe celălalt cu puşcăria sugerând cădeţin controlul asupra procurorilor şi a judecătorilor? Dacă ar fi să-i explicăm ce se întâmplă, în câteva cuvinte, cuiva venit din lună ce i-am spune? Că este campanie electoral? Bine, îi putem spune. Dar acesta este contextul. Unde este textul?

Textul este o naraţiune mai largă, contextul, în sensul lui propriu, este un fragment din acest text – un pasaj, un lucru interesant spus pe care îl putem diseca. Ne oprim în preajma contextului, îl analizăm. Chiar dacă în vorbirea curentă am uitat sensul propriu al ”contextului” şi îi folosim îndeobşte sensul figurat de ”imprejurare” pentru că şi aşa trăim într-o ficţiune, tot nu ne putem lipsi de text. Pentru că, aşa cum spune Noica, ”textul îşi face singur contextul, inversul aproape niciodată”.

Care este, aşadar, la noi, ”textul”, cel care oferă găzduire şi prilej ”contextului” de care vorbeam la început şi în cazul în care judecăm scaldalul politic drept un episod dintr-o naraţiune mai largă şi în celîn care îl cântărim în ”împrejurarea” în care ne apropiem rapid de nişte alegeri?

Dacă vorbim, totuşi, de şefii unei ţări, nu ar părea firesc ca ”textul” să fie chiar numele respectivei ţări? Haide să stabilim printr-o convenţie că aşa este, că ”textul” ar trebui să fie ”România, ţară democrată, membră UE”, pentru că vorbim de scandaluri politice în care sunt implicaţi principalii oameni în stat.

Este România de mai sus ţesutul larg din care răsare un episod asupra căruia ne oprim, pe care îl cântărim, îl analizăm? Nu, aşa cum stau lucrurile acum. Pentru că nu din ”textul” România frumoasăde mai sus a ţâşnit ”contextul” scandalului politic şi nu ”textul” România este pus în discuţie în contextul alegerilor. Sigur, numele ”România, ţară democrată membră UE” este invocat, dar el este pretext, nu text, pentru că fiece om de bun simţ ştie că în împrejurările date nu România mai sus descrisă face contextul.

Încercăm aşadar să înţelegem ce se întâmplă şi încercând a înţelege vedem că suntem lipsiţi de orice mijloc decent pentru acest demers. Cum să răspunzi la întrebarea pusă cu oarece curiozitate sau chiar cu furie: ”Cum este posibil ca într-o ţară a UE, democratică, bla-bla, primii oameni în stat să se ameninţe unii pe alţii cu închisoarea ca într-o ţară fără regului?” Nu poţi răspunde pentru că contextul nu este al textului în discuţie, România este suspendată în această poveste.

Avem contextul, dar nu avem textul, avem un ciob şi doar cu el vrem să refacem un ulcior. Din astfel de cioburi oamenii politici cred că pot construi o poveste. Nu se poate. Nu se poate să fii parte din poveste, dacă povestea nu există. Pentru oamenii politici care conduc România, România nu există, textul a cărui context se cred nu există. Ei nu au socotit şi nu socotesc România un stat de drept, astfel că această iluminare să-i determine să se abţină de a amesteca instituţiile în afacerile lor private. Ei vorbesc despre independenţa justiţiei, dar nu ezită să ameninţe făţiş echilibrul ei fragil, pentru că nu cred într-o astfel de poveste. Ei vorbesc despre viaţa oamenilor, despre egalitate, prosperitate, dar nu ezită să folosească în interes propriu şi electoral orice bănuţ aruncat în poala săracului. Ei nu ezită săfure de la cei mai săraci dintre semenii lor. Ei vorbesc de dreaptă cumpănire, dar oferă un circ penibil al ascunderii birourilor pe la MApN, pentru că Palatul Victoria este bântuit. Ei sunt ”oameni fără text”, cum ar spune Noica. Sau, cel mult, sunt contextul unui text care se numeşte se numeşte ”România în genunchi, umilită de o clasă coruptă de derbedei politici”, nicidecum ”România, ţară democrată, membră UE” de care vorbeam mai sus. Din motivele de mai sus, România nu este, din păcate, o ţară democratică, aşa cum au visat cei mai mulţi dintre noi.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO