ZF 24

Tiriac Holdings: Ne concentram pe mentinerea afacerilor grupului in zona de siguranta

09.02.2009, 17:28 54

Tiriac Holdings, cu afaceri estimate la 2,2 miliarde de euro in 2008, dintre care 1,4 miliarde de euro in industria auto locala si cu peste 1.000 de angajati spune ca restructurarea este ultima varianta luata in calcul de compania in acuala criza financiara si pana in prezent compania nu a concediat niciun angajat.

„In contextul actualei situatii economice si financiare din ce in ce mai dificile existente la nivel national si global, principala noastra grija este sa ne concentram eforturile pe consolidarea si mentinerea afacerilor grupului in zona de siguranta. In contextul unei scaderi estimate a pietei cu 40 - 50%, avem datoria sa securizam business-urile gestionate de Tiriac Holdings.

Aceste actiuni includ, ca o ultima masura, si reajustarea structurii de personal. Orice decizie in acest sens este, evident, dureroasa si indelung analizata. Aplicarea acestei masuri reprezinta insa o consecinta naturala a responsabilitatii pe care o avem sa mentinem un grup de business-uri viabile, care sa poata contribui si in continuare la dezvoltarea viitoare a Romaniei, odata ce efectele crizei economice se vor tempera si vom ajunge pe un teren mai stabil. Este evident ca, in lumina caderii dramatice a pietelor noastre de desfacere, suntem nevoiti sa analizam atent structura optimala care sa asigure nu numai siguranta companiilor dar si a majoritatii angajatilor nostri. Deocamdata, nu am luat o decizie finala in ceea ce priveste dimensiunile masurilor de restructurare care trebuie luate, dar este insa evident ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a diminua cat mai mult numarul angajatilor afectati de eventualele reduceri de personal. Contam pe sprijinul si intelegerea intregii noastre echipe in depasirea acestei situatii dificile", a spus Cristina Munteanu, directorul de comunicare al Tiriac Holdings.

Petru Vaduva, 48 de ani, a preluat conducerea celui mai mare holding local la inceputul acestui an. Numirea lui Vaduva vine la cateva luni dupa ce anuntul privind plecarea Ancai Ioan, 44 de ani, de la conducerea afacerilor lui Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, a luat prin surprindere mediul de business.

In 2007, cele mai mari afaceri ale lui Tiriac au fost generate de divizia auto, care a inregistrat o cifra de afaceri de 900 mil. euro. Aceasta valoare claseaza Tiriac Auto pe locul doi in topul jucatorilor de pe piata importurilor auto, compania fiind depasita numai de Porsche Romania, companie care a inregistrat in 2007 afaceri de peste un miliard de euro. Pentru 2008 cifra de afaceri estimata pe businessul auto este de 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 60% fata de anul precedent. Cumulul celor patru importatori va atinge cifra de 800 mil. euro, in timp ce dealerii vor avea afaceri de 600 mil. euro, potrivit unor estimari ZF. Ion Tiriac a infiintat primul business auto in 1991, cand Autorom a devenit reprezentantul Mercedes-Benz pe piata locala. De atunci, afacerile lui Tiriac in acest sector au crescut periodic, in 1992 fiind infiintata compania Romcar, care si in prezent este importatorul Ford pe piata locala si care a inregistrat cel mai puternic avans in ultimii ani. Cea de-a treia marca preluata de TiriacAuto a fost Hyundai in 1994, dupa care a urmat Mitsubishi in 1996. In 2000 Romcar, importatorul Ford, a preluat si activitatea de import a Mazda, iar in 2002 au urmat marcile Land Rover si Jaguar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO