ZF 24

Titlurile de stat vor avea valori mai mici să poată fi cumpărate şi de populaţie

Enache Jiru

Enache Jiru

Autor: Razvan Voican

14.08.2013, 23:11 1318

Ministerul Finanţelor nu intenţionează să reia emisiunile de titluri de stat dedicate populaţiei la care a renunţat în 2005, însă în toamnă ar putea decide reducerea valorii nominale a unui titlu de la nivelul actual de 10.000 de lei (2.260 de euro) astfel încât să crească gradul de accesibilitate al acestor instrumente în rândul persoanelor fizice şi să fie lărgită baza de investitori.

„Nu avem pe agendă titluri de stat pentru populaţie, însă vom micşora valoarea nominală individuală a titlurilor pe care le emitem pentru a le face mai accesibile şi a lărgi baza de investitori. Am putea face acest pas chiar la toamnă sau cel mai târziu în 2014“, spune Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu managementul datoriei publice.

Ideea de reducere a valorii nominale a unui titlu ca soluţie de atragere a unui număr mai mare de investitori persoane fizice a mai fost vehiculată, însă acum este pentru prima dată când un oficial avansează un orizont de timp pentru implementarea unei asemenea decizii.

Strategia de administrare a datoriei publice pe perioada 2013- 2015 includea printre obiective şi examinarea oportunităţii de lansare a unor instrumente de investiţii dedicate populaţiei cu scopul de a lărgi baza de investitori, de a sprijini piaţa titlurilor de stat şi de a promova un comportament de economisire pe termen lung.

Până la urmă, Finanţele înclină spre o soluţie de compromis: nu va emite instrumente dedicate persoanelor fizice, ci va coborî pragul de intrare pe titlurile de stat.

Rămâne de văzut cât de jos va ajunge acest prag. Anterior a fost avută în vedere o variantă de 5.000 de lei/titlu (1.130 de euro), ceea ce tot ar reprezenta un nivel prohibitiv pentru a face titlurile de stat accesibile persoanelor fizice cu economii medii. Valoarea medie a unui depozit bancar reprezintă echivalentul a circa 1.800 de euro.

De altfel, reticenţa Finanţelor de a relua emisiunile de titluri pentru populaţie, având în spate sfatul FMI, se baza tocmai pe ideea că printr-un asemenea demers ar concura depozitele bancare tocmai într-un context în care băncile locale au tot mai mare nevoie de a mobiliza resurse pe cont propriu pentru că băncile-mamă îşi reduc expunerile. În acelaşi timp, au fost invocate costurile de administrare a vânzărilor de titluri pentru populaţie, însă experienţa celorlalte ţări din regiune arată că acestea nu reprezintă un obstacol de netrecut, CEC Bank sau Poşta putând gestiona operaţiunile de subscriere.

Pe de altă parte, deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie are numeroase beneficii: reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigurarea unei cereri mai stabile, inclusiv în perioadele cu turbulenţe pe pieţele financiare. Acestea sunt şi argumente forte pe care se bazează inclusiv state occidentale care promovează vânzarea de instrumente de datorie către populaţie.

Băncile continuă să fie principalul finanţator al statului, însă poziţia acestora a mai fost diluată în ultima perioadă de investitorii străini care au ajuns să deţină circa 26% din titlurile în lei şi euro emise pe piaţa internă, conform estimărilor pentru luna iunie. În mai fusese atins chiar un vârf de aproape 28%.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO