ZF 24

Topul acţiunilor cu cele mai mari pierderi în 2013 şi de ce este riscant pariul pe revenirea lor

Topul acţiunilor cu cele mai mari pierderi în 2013 şi...

Autor: Adrian Cojocar

08.01.2014, 19:45 2525

Acţiunile care au înregistrat anul trecut cele mai mari scăderi de pe bursă sunt Maillis România (-71%), Romcarbon Buzău (-53,8%), Şantierul Naval Orşova (-35,3%), Siretul Paşcani (-34,6%), Oil Terminal Constanţa (-29,1%), Alro Slatina (-27,7%), Boromir Prod Buzău (-26,8%), Retrasib Sibiu (-26,2%) şi Bermas Suceava (-25,7%).

Multe dintre aceste societăţi au înregistrat pierderi în 2013 şi rămâne de văzut în ce măsură vor reuşi să-şi redreseze businessul anul acesta. În general, majoritatea companiilor care scad pe bursă într-un an continuă să meargă mai slab decât piaţa şi în anul următor şi doar o mică parte dintre ele îşi revin spectaculos.

Cu toate astea, investitorii s-au aruncat în primele şedinţe ale anului asupra unor acţiuni precum Siretul (SRT), Amonil (AMO) sau Şantierul Naval Orşova (SNO), care au înregistrat creşteri spectaculoase în primele zile.

Unii investitori de pe bursă tind să achiziţioneze acţiuni cu rezultate slabe pentru simplul motiv că valoarea acestora pe bursă a scăzut drastic într-o anumită perioadă, sperând într-o redresare rapidă. Această tactică se poate dovedi însă foarte riscantă.

Acţiunile care au înregistrat cele mai mari scăderi într-un an tind să o ducă prost şi în anul următor, este concluzia unei analize a ZF pe un portofoliu format din 10 acţiuni care au înregistrat în 2012 cele mai mari corecţii. Portofoliul acţiunilor pierzătoare a generat în 2013 o pierdere medie de 13,6%, într-unul dintre cei mai buni ani pentru bursa de la Bucureşti, cu creşteri pe indicele BET de circa 30% dacă includem dividendele acordate de companii în 2013. Un portofoliu format din cele 10 acţiuni incluse în BET dar cu ponderi egale ar fi adus anul trecut un randament şi mai ridicat, de 37%.

Cu greu un investitor ar fi reuşit să aleagă un portofoliu de acţiuni cu performanţe mai proaste decât acesta în 2013, în condiţiile în care două companii din acest portofoliu, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi COS Târgovişte (COS), şi-au declarat insolvenţa anul trecut şi cel mai probabil investitorii în aceste acţiuni nu vor mai recupera nimic din sumele investite.

Portofoliul a mai inclus titlurile Amonil Slobozia (AMO) şi Maillis România (MJM), care au pierdut 23% şi respectiv 71% din valoare, acţiunile Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR), cu scăderi în 2013 de 13% şi respectiv 10%. Titlurile Socep Constanţa (SOCP), incluse de asemenea în portofoliu, au pierdut 17% din valoare.

Singurele acţiuni care au înregistrat creşteri anul trecut au fost Cemacon Cluj (CEON), cu un avans de 151%, titlurile Ves Sighişoara (VESY), care s-au apreciat cu 26%, şi respectiv acţiunile Electroputere Craiova (EPT), care au adăugat 19% în 2013, însă acestea nu au reuşit să compenseze pierderile înregistrate de celelalte titluri din portofoliu.

O explicaţie pentru care acţiunile pierzătoare dintr-un an continuă să subperformeze piaţa în anul următor este faptul că puţine companii care se confruntă cu dificultăţi financiare reuşesc să-şi mai revină, multe dintre aceste societăţi înregistrând pierderi an la rândul, fără ca măsurile luate de managementul acestora să reuşească stabilizarea businessului.

Una dintre excepţiile anului 2013 a fost producătorul de blocuri ceramice Cemacon, care a reuşit să se înţeleagă cu principala bancă creditoare, BCR, să restructureze împrumutul pe care nu putea să-l mai restituie şi care îi producea pierderi semnificative. Astfel de situaţii sunt însă destul de rare, Cemacon fiind timp de aproape doi ani sub imi­nenţa intrării în insolvenţă şi nici în prezent situaţia nu este pe deplin rezolvată pentru că acţionarii principali trebuie să capitalizeze compania cu sume importante pentru a o redresa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO