ZF 24

Topul celor mai căutate facultăţi de la ASE: Trei studenţi „s-au bătut“ pe un loc la informatică economică

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Corina Mirea

23.07.2013, 00:06 23544

Un număr de 3.130 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) pentru a obţine unul dintre cele aproape 2.700 de locuri la buget scoase la concurs de instituţie.

Specializarea care a adunat anul acesta cele mai multe opţiuni din partea candidaţilor a fost programul de studii în informatică economică, cu peste 370 de tineri înscrişi în cursa pentru cele 145 de locuri la buget (generând o concurenţă de 2,6 candidaţi pe un loc).

Printre cele mai căutate programe de licenţă din cadrul ASE se mai numără cel de contabilitate şi informatică de gestiune (cu 515 candidaţi pe 236 de locuri la buget) şi cel de finanţe şi bănci (cu 466 de candidaţi înscrişi pe 246 de locuri la buget), acestea fiind şi specializările cu cele mai multe locuri finanţate de stat scoase la concurs.

„Cred că în continuare tinerii se îndreaptă mai mult către aceste specializări din virtutea inerţiei sau pentru că se gândesc la faptul că în banking oamenii sunt printre cei mai bine plătiţi de pe piaţa muncii. Pe de o parte aşa şi este, numai că sistemul bancar a avut de suferit în ultimul timp şi băncile au trecut prin procese importante de restructurare. Cred că generaţia viitoare de absolvenţi de bacalaureat ar trebui să ia în considerare şi specializarea în relaţii economice internaţionale sau cumularea unui profil economic cu o limbă străină ştiută“, spune Sorina Donisa, country manager în cadrul firmei de recrutare şi muncă temporară APT. Ea mai precizează că, deşi cea mai mare parte din masa de viitori absolvenţi nu va reuşi să se angajeze ca manager într-o bancă sau o companie care furnizează servicii de contabilitate, tinerii s-ar putea angaja pe poziţii de analişti în cadrul unor astfel de firme sau vor putea „acoperi partea de informatică, în cazul celor care se înscriu la informatică economică“.

La polul opus, cele mai puţin atractive programe de studii de licenţă din cadrul ASE au fost specializările în limba engleză, unde numărul de candidaţi înscrişi pe locurile de la buget a variat între 7 şi 15 persoane (pentru administrarea  afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii,  respectiv pentru programul de finanţe şi bănci), generând o concurenţă cuprinsă între 0,1 persoane/loc, respectiv 0,5 candidaţi/loc.

După ce în 2011 şi 2012 ASE a scos examenul de admitere din raţiuni financiare („trierea“ aducea mai puţini înscrişi la „locurile cu taxă“), anul acesta conducerea instituţiei a reintrodus examenul, lucru ce a dus la o prezenţă mai mică din partea candidaţilor în prima sesiune de admitere din 2013 faţă de anul trecut.

„Într-adevăr, anul acesta s-au înscris mai puţini candidaţi ca urmare a reintroducerii examenului de admitere. Trebuie menţionat însă că un număr de peste 3.300 de tineri dispuşi să susţină acest examen, în condiţii de oboseală şi de spaima unei noi testări este unu semn bun“, este de părere Florina Mohanu, director de marketing şi comunicare în cadrul ASE.

Ea mai spune că programele de studii de licenţă în limba străină (şase dintre cele opt fiind introduse chiar anul acesta), nu se vor mai organiza din cauza numărului mic de candidaţi înscrişi la aceste specializări.

„Este posibil ca tinerilor să le fie teamă de faptul că nu s-ar descurca, dar cred că este o frică nejustiticată şi care nu le aduce deloc beneficii. Urmarea unor studii într-o limbă străină le-ar putea deschide foarte multe uşi spre studii de master în afara ţării şi chiar un loc de muncă“, adaugă Sorina Donisa.

ASE şcolarizează în prezent aproape 23.000 de studenţi, iar anul acesta universitatea a scos la concurs, în cadrul celor 11 facultăţi, 2.700 de locuri la buget şi aproape 2.600 de locuri la taxă pentru cei care vor să se înscrie în primul an de facultate.Admiterea de anul acesta se va face fie prin examen pentru locurile de la buget şi taxă, unde se va ţine cont în proporţie de 70% de nota de la examenul scris şi 30% de media de la bacalaureat, fie fără examen (după nota de la bacalaureat) pentru locurile cu taxă rămase libere după admiterea candidaţilor care au dat proba scrisă.

Probele scrise la examenul de admitere din această sesiune vor avea loc în perioada 24-25 iulie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO