ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

27.02.2009, 18:40 23

1. RBS Romania, scoasa la vanzare. RBS Romania, filiala locala a grupului Royal Bank of Scotland si una dintre cele mai solide banci din sistemul bancar local - potrivit guvernatorului Mugur Isarescu- a fost inclusa pe lista subsidiarelor de vanzare de britanici, care fac eforturi sa se reorganizeze dupa ce au inregistrat pierderi masive anul trecut.

RBS Romania este fosta ABN Amro Romania, care a fost preluata in 2007 intr-o tranzactie la nivel international si careia britanicii i-au facut rebranding pe piata locala in vara trecuta.

Presa internationala scria recent ca, in cadrul unui plan de reorganizare, grupul britanic RBS isi va separa activele in doua entitati, o "banca buna" si una "rea". Operatiunile de retail din estul Europei ar urma sa fie incluse in "banca rea".

Isarescu spunea ca ar fi pacat ca filiala locala sa fie inclusa in banca rea.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, RBS Bank Romania avea in decembrie 2007 active de 1,8 mld. euro. In 2007, banca obtinuse un profit net de 6,2 mil. euro.

2. Petrom anunta o pierdere soc: -340 milioane euro in T4. Petrom a depasit cele mai pesimiste asteptari in ceea ce priveste rezultatele financiare pe T4, anuntand o pierdere de 1,269 miliarde lei, adica peste 340 milioane euro in ultimul trimestru al anului trecut, fata de un profit net de 626 milioane lei, in T3 din 2008 si 230 milioane lei, profit in T4 2007. Cifra de afaceri in T4 a fost de 3,7 miliarde lei, cu 3% mai mare decat in aceeasi perioada a anului anterior, dar in scadere cu 22% de T3 din 2008.

3. BCR, profit record de 541 milioane euro, dublu fata de 2007. Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat pentru 2008 un profit de 2,032 miliarde lei (541 milioane euro), in crestere cu 119% fata de profitul inregistrat in 2007.

In profitul inregistrat in 2008, au fost incluse venituri exceptionale din vanzarea participatiilor minoritare detinute la Asiban si banca Italo-Romena, si a operatiunilor de asigurari ale grupului, in valoare de 745,9 milioane lei.

Excluzand veniturile exceptionale, profitul net al BCR a crescut cu 39%, la 1,286 miliarde lei (348,8 milioane euro).

4. Isarescu: Actuala recesiune se contureaza a fi mai dureroasa decat dea din '81 - '82. Actuala recesiune economica este mai drastica decat cea din anii '81-'82, iar pentru a iesi mai usor din acest impas tara noastra trebuie sa respecte calendarul monedei euro stabilit, a declarat joi, la Cluj, guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Care este farul ce ne va calauzi in aceasta perioada de turbulente si incertitudini? Cred ca programul de adoptare a euro va fi cel mai bun ghid. Romania trebuie sa isi mentina calendarul anuntat anterior pentru adoptarea euro, cu precizarea ca intrarea la 1 ianuarie 2012 in mecanismul ratelor de schimb ERM-II si parcurgerea perioadei minime obligatorii de doi ani in interiorul acestui mecanism este conditionata de nevoia ca pana in 2012 sa fie facute multe reforme", a spus guvernatorul in cadrul unui discurs tinut la Cluj cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai.

Declaratiile guvernatorului vin dupa ce premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Guvernul intentioneaza sa grabeasca procesul de adoptare a monedei unice europene, existand chiar o strategie in acest sens.

5. Nepotismul in politica: Ionut Costea, cumnatul lui Geoana, a fost numit presedinte la Eximbank iar premierul Boc si-a angajat nepoata si soferul consilieri personali la Cancelarie. AVAS, actionar majoritar in cadrul Eximbank, a schimbat sase din cei sapte membri ai consiliului de administratie al bancii. "Schimbarea s-a facut in conditii elegante, fara o cauza anume. Emilian Badica a ramas in functie pentru asigurarea continuitatii", a declarat Iulian Velicu vicepresedinte Eximbank.

Premierul Emil Boc a angajat-o la propria Cancelarie, institutie aflata in plin proces de restructurare, pe nepoata sa, Mihaela-Eugenia Boc, aceasta lucrand anterior la Directia de Protocol si Relatii Externe din Primaria municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc este var primar cu tatal fetei. Mihaela Eugenia Boc este membru PD-L si a fost angajata la cabinetul premierului la inceputul lunii februarie. Boc si-a angajat si soferul de la Partidul Democrat Liberal, Marius Buzea, in postul de consilier personal in cadrul Cancelariei, la Cabinetul primului-ministru.

6. Dacia lanseaza Loganul de criza, de la 4.995 de euro. Automobile Dacia a introdus in gama comerciala o noua versiune a modelului Logan, care poate fi achizitionata la pretul de 5.900 de euro, cu TVA inclus, insa pretul de achizitie poate cobori pana la 4.995 de euro daca se ia in calcul prima de casare.

Pana in prezent cea mai ieftina versiune de echipare pentru un automobil Dacia Logan era Ambiance, cu motorizarea de 1,4 litri si 75 de cai putere, si 6.400 de euro.

7. S&P: Romania, incapabila sa isi respecte programul bugetar. Economia va scadea cu 0,8% in 2009. Agentia de rating Standard&Poor's, prima care a redus ratingul Romaniei sub nivelul "investment grade", a atentionat vineri ca programul fiscal al guvernului Romaniei ar putea fi amenintat de presiunile sociale si asteptari nerealiste privind cresterea economica.

Conform analistului S&P Marko Mrsnik, agentia nu este convinsa ca Bucurestiul va reusi sa isi respecte bugetul de austeritate programat pentru 2009.

"Problema este ca, in primul rand, bugetul este bazat pe presupozitii macroeconomice mult prea optimiste si, in al doilea rand, se va dovedi greu de implementat", a declarat Mrsnik.

8. PROTV SA, cifra de afaceri de 274,6 milioane dolari in 2008. Afacerile companiei PROTV SA au crescut anul trecut cu 27% ajungand la 274,6 milioane de dolari. Profitul operational (EBITDA) a urcat la 111,7 milioane dolari fata de 93,07 milioane dolari in 2007, ceea ce inseamna o crestere de 20%. In trimestrul patru cifra de afaceri a companiei PROTV a fost de 77,5 milioane dolari, fata de 79,4 milioane dolari in perioada similara a anului trecut. Profitul operational a fost de 29,9 milioane dolari, fata de 35,9 milioane de dolari, in trimestrul patru 2007.

9. Danske, scenariu socant: Pierderile bancilor occidentale pe Romania ar putea depasi 37 miliarde dolari. Bancile din zona euro ar putea inregistra pierderi cuprinse intre 12,4 miliarde dolari si 37,2 miliarde dolari, ca urmare a imprumuturilor acordate in Romania, se arata intr-un studiu al Danske Bank. Conform celui mai sumbru scenariu, cele mai afectate tari de o posibila cadere a economiei Romaniei ar fi Austria - cu pierderi de 14 miliarde dolari, Franta - cu pierderi de 5,3 miliarde dolari, Italia - cu pierderi de 3,9 miliarde dolari, si Olanda - cu pierderi de 3,3 miliarde dolari. Analistii Danske considera ca cele mai intunecate perspective sunt legate de Bulgaria, Romania si Ucraina, tari ce s-ar putea confrunta cu un declin de doua cifre al PIB-ului.

10. Unilever a cumparat brandul de inghetata Napoca. Unilever South Central Europe, compania care coordoneaza activitatile Unilever din Romania, a anuntat intrarea pe piata locala de inghetata prin intermediul achizitiei marcii Napoca, brand detinut de filiala locala a grupului olandez Friesland Foods. Potrivit reprezentantilor Univeler, tranzactia a fost supusa aprobarii Consiliului Concurentei, procedura urmand a fi finalizata in urmatoarele trei-patru luni. Reprezentantii Unilever nu au dezvaluit valoarea tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO