ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

02.10.2008, 19:51 13

1. Cursul trece de pragul de 3,8 lei/euro. Cursul a trecut de 3,8 lei pentru un euro pe piata de la Bucuresti, urcand cu aproape 2% intr-o singura zi. Dealerii spun ca piata este extrem de agitata, mai ales deoarece dobanzile la lei au urcat la 14-18% pe an pentru depozitele de tip overnight (de o zi). "Este cea mai agitata zi din ultima luna. Pe lei nimeni nu tranzactioneaza pe perioade mai lungi de timp decat pe o zi sau cel mult doua zile", a mentionat un dealer.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze fata de euro la cursul de referinta, Banca Nationala
a Romaniei (BNR) anuntand astazi o cotatie de 3,7603 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. Banca centrala a afisat un curs mai mare pe data de 28 ianuarie, respectiv de 3,7690 lei.

2. Vosganian: Majorarea cu 50% a salariilor bugetare pune in pericol statutul de membru UE. Majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar putea antrena solicitari din partea altor bugetari, cresterea salariilor putand afecta stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE, a declarat ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.

3. Dacia largeste gama comerciala si investeste inca 40 mil. euro in dezvoltare. Constructorul Automobile Dacia a prezentat azi in cadrul Salonului Auto de la Paris, varianta restilizata a modelului Logan MCV, conceptul Logan eco2 si modelul Sandero echipat cu motorizarile diesel de 1,5 litri, de 70 si 85 de cai putere.

In cazul noului MCV a fost restilizata partea frontala a caroseriei, iar la interior a fost modificata plansa de bord, in aceeasi maniera precum in cazul facelift-ului realizat pentru Logan sedan in urma cu trei luni.
Data exacta a lansarii, precum si preturile pentru cele doua modele nu au fost comunicate.

4. Porsche Romania lanseaza pe piata locala marca de lux Bentley. Porsche Romania a lansat astazi pe piata locala marca de automobile high luxury Bentley, tinta de vanzari pentru anul acesta find de 5 unitati. In cadrul lansarii au fost expuse doua modele, in valoare de circa 180.000 de euro fiecare, pentru care compania a primit deja comenzi.

Presedintele Porsche Romania, Brent Valmar, a declarat ca se asteapta ca anul numarul modelelor vandute sa se situeze in jurul a 40 de exemplare.

5. BCE mentine neschimbata dobanda de politica monetara la 4,25%. Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 4,25%. Urmeaza ca presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet sa faca declaratii cu privire la impactul crizei din sectorul creditelor asupra stabilirii dobanzii-cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO