ZF 24

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/depozite variază de la 64% în Harghita la 193% în Gorj

Autor: Liviu Popescu

04.11.2014, 15:08 843

Gorj, Iaşi şi Bihor se află pe primele poziţii în topul judeţelor cu cele mai mari valori ale raportului dintre volumul creditelor contractate şi cel al depozitelor plasate la finalul lunii septembrie. Gorj (193%), Iaşi (166%) şi Bihor (162%) sunt urmate de Giurgiu, Mehedinţi şi Dolj, iar la polul opus se află judeţele Harghita (64%), Sibiu (75%), Covasna (78%), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BNR.

„Nivelul de dezvoltare eco­nomică este hotă­râtor pentru com­porta­mentul debito­rilor. În anumite ju­deţe dezvoltate economic, companiile mari pot denatura cifrele întrucât există o activitate de creditare mai mare. Discrepanţele apar şi la nivel de comportament, educaţie şi cultură. Sunt judeţe în care principalii angajatori sunt instituţiile publice“, explică Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, diferenţele mari consemnate de la un judeţ la altul.

Aproape de echilibrul dintre resur­sele atrase de bănci şi finanţările acordate de acestea sunt judeţele Vran­cea (95%), Bacău (97%), Caraş-Se­verin (104%), Cluj şi Constanţa (cu 105% fiecare). Media pieţei este de 98%, după ce în luna iulie depozitele au depăşit creditele pentru prima dată în ultimii şapte ani.

Bancherii aveau în septembrie credite acordate de 213 miliarde de lei şi depozite atrase de 216 miliarde de lei.

Cel mai mare volum de credite, dar şi de depozite se înregistrează în Bu­cu­reşti, fiind de echivalentul a 82 miliarde de lei, respectiv 98 miliarde de lei. Următorul clasat este judeţul Cluj, cu 10 miliarde de lei credite şi 9,8 mi­liarde de lei depozite la sfârşitul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO