Analiza sistemului bancar pe 2013. Cine a câştigat, cine a pierdut, cât sunt creditele neperformante, ce salarii se mai plătesc în bănci

Topul celor mai mari bănci

24 feb 2014 Autor: Razvan Voican

Banca Transilvania, UniCredit, Raiffeisen şi ING au continuat să-şi crească activele, în timp ce liderii sistemului bancar BCR şi BRD au rămas pe trendul negativ din ultimii ani.

Banca Transilvania şi-a consolidat locul al treilea în clasamentul cotelor de piaţă după active, ajungând la aproape 9% la sfârşitul lui 2013, în condiţiile majorării cu circa 8% a soldului creditelor nete. În cinci ani de criză banca specializată pe finanţarea IMM-urilor a câştigat 3,5 puncte procentuale la cota de piaţă, înregistrând cea mai mare expansiune de pe piaţă obţinută prin creştere organică, nu prin achiziţii.

UniCredit a urcat în premieră pe locul al patrulea, mărindu-şi cota de piaţă cu o jumătate de punct procentual, până la 7,6%, inclusiv pe seama preluării unor active de retail în valoare de 315 mil. euro de la RBS

Banca de stat CEC Bank a alunecat pe 5, reuşind doar să-şi conserve cota de 7,4%, după ce a pus frână la achiziţiile de titluri de stat.

Raiffeisen a sărit pragul de 7%, ajungând la un vârf record de 7,3% după ce în urmă cu aproape un an a cumpărat active de retail de peste 90 mil. euro de la Citibank. Cu toate acestea, austriecii nu au întrecut CEC Bank, dar s-au apropiat ameninţător.

ING Bank a urcat două locuri în clasament, ajungând pe poziţia a şaptea la sfârşitul lui 2013. Semnificativă este creşterea cotei de piaţă la 5% - pragul care separă liga băncilor mari de restul jucătorilor, semnalizând atingerea unei mase critice de business, necesară sustenabilităţii pe termen mai lung. Spre deosebire de UniCredit şi Raiffeisen, ING a avansat exclusiv prin creştere organică.

Poziţiile din vârful clasamentului nu se pot schimba uşor, însă cotele BCR şi BRD au continuat să se erodeze. BCR a pierdut aproape două puncte procentuale anul trecut, ajungând la un minim istoric de 17,5%, în timp ce BRD a ajuns la 13%, compensând scăderea creditelor nete cu 12% prin achiziţii de titluri.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre băncile din top şi evoluţia lor

- date despre piaţa creditului

- cota de piaţă a băncilor şi modificările înregistrate în ultimul an

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

 

 

 
Cuvinte cheie:
banci
, sistem bancar
, top
, active
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
dorin valeriu - 24 februarie 2014, 10:35

Ma bucura rezultatul bun al UniCreditTiriac. Poate se hotaresc acum, dupa 8 ani de "seceta" sa plateasca dividende actionarilor ! Si poate ca le da Dumnezeu si gandul bun sa se listeze la BVB !

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide