Topul celor mai mari profituri ale companiilor în 2013, un an marcat de „miliardul“ Petrom şi de prezenţa statului cu doi jucători în top trei

11 iun 2014 Autor: Dana Ciriperu

OMV Petrom (Austria) şi două companii controlate de stat (Romgaz şi Hidroelectrica) sunt companiile cu cele mai mari profituri din România în 2013. Dedeman Bacău este compania antreprenorială cu cel mai mare câştig.

OMV Petrom SA, devansată pentru prima dată în 2013 de Automobile Dacia în topul celor mai mari companii după cifra de afaceri, îşi păstrează primul loc în clasamentul celor mai mari câştiguri după un an cu un profit record, de peste un miliard de euro.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica S.A.

Poziţia producătorului de petrol şi gaze în acest top este greu de ameninţat de o altă companie, în condiţiile în care Romgaz, locul doi după câştigul net raportat în 2013, se află la distanţă de aproape 900 mil. euro faţă de austrieci. Cele două companii au însă în comun marjele mari de profit, 26% la Petrom şi 25% în dreptul Romgaz.

Podiumul este completat de Hidroelectrica, companie aflată în prezent în insolvenţă, pentru a doua oară în ultimii doi ani, dar care a bifat în 2013 un câştig de 162 mil. euro după pierderea de 114 milioane de euro din urmă cu un an. Împreună cu Nuclearelectrica (locul 10), compania care administrează cele două reactoare de la Cernavodă, au contribuit decisiv la câştigul cumulat de 350 mil. euro înregistrat de primele 20 de companii de stat, faţă de pierderea de 85 mil. euro din 2012. Statul are pentru prima dată în ultimii ani cinci companii în top 20 al celor mai mari câştiguri, patru din energie şi gaze şi a cincea – CNADNR – din infrastructură, o companie cu profit de 58 mil. euro în 2013 într-o ţară în care kilometrii noi de autostradă rămân doar pe hârtie la finalul fiecărui an.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
top
, crestere
, companii
, profit
, petrom
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide