ZF 24

Topul celor mai mari proprietari de oi. Opt persoane fizice sunt în top 10 crescători de oi din România

Topul celor mai mari proprietari de oi. Opt persoane...

Autor: Gabriel Razi

02.02.2014, 21:09 14719

Cei mai mari zece proprietari de oi din România au împreună circa 50.000 de animale cu o valoare cumulată de 5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. 

„Viitorul în creşterea oilor sunt fermele de mari dimensiuni ca în străinătate. O oaie aduce în fiecare an încasări din lapte şi din vânzarea mieilor de aproximativ 100 euro din care rămân profit 20-30 euro“, explică Alexandru Pelei (42 de ani), unul dintre primii zece proprietari de ovine din România, cu un efectiv de 4.800 de capete.

Pe piaţa zootehnică locală o oaie se tranzacţionează pentru preţuri cuprinse între 80 şi 120 euro în funcţie de rasă. În ultimii trei ani, primii zece proprietari de ovine din România şi-au majorat cu circa 20% efectivele pe fondul majorării contractelor pentru livrarea de lapte procesatorilor, dar şi ca urmare a cererii  de animale la export.

Cererea din regiune şi cea din Orientul Mijlociu i-a făcut pe proprietari să îşi direcţioneze animalele către porturi, iar România a ajuns primul exportator de ovine din UE cu încasări anuale de 150 mil. euro şi o cotă de piaţă de 50%. Economia locală deţine şi a patra „turmă“ de ovine din UE, cu un total de circa 9 milioane de capete.

Citiţi pe ZF Corporate despre:

- cine sunt cei mai mari proprietari de ovine

- valoarea exporturilor de ovine şi cota de piaţă in Europa 

- opinia lui Alexandru Pelei despre acest sector

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO