ZF 24

Topul celor mai performante fonduri private de investiţii: cum puteai câştiga dobânda pe un an în doar două luni

Topul celor mai performante fonduri private de...

Autor: Roxana Pricop

13.03.2014, 00:07 4515

Plasamentele neconvenţionale precum acţiunile companiilor aurifere, arta şi pariul pe valute şi indici bursieri străini le-au adus cele mai mari randamente fondurilor private de investiţii, de până la 10% în două luni.

Pe piaţa locală activează 26 de fonduri închise de investiţii (fonduri private) care au strâns peste jumătate de miliard de lei de la 3.700 de clienţi suficient de bogaţi cât să dea şi zeci de mii de lei pentru o investiţie. Din cele 26, doar câteva fonduri au închis primele două luni din an cu randamente pozitive, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cel mai ridicat randament pe primele două luni din an este de 10,18% şi a fost obţinut de fondul de acţiuni iFond Gold care investeşte în acţiunile companiilor din sectorul minier aurifer. Acestea şi-au revenit în 2014, după ce anul trecut au scăzut puternic şi i-au cauzat fondului o pierdere de 60%.

Principalele investiţii ale iFond Gold sunt acţiunile Gabriel Resources (GBU), companie ce deţine majoritar proiectul românesc Roşia Montană, cele ale Eldorado Gold Corporation (ELD), acţiunile companiei Yamana Gold Inc. (YRI). În 2014, cotaţia aurului şi-a revenit după un declin puternic anul trecut. Totuşi, în cazul fondului iFong Gold (IFG), ale cărui titluri se tranzacţionează pe bursă, evoluţia pozitivă a activelor nu s-a văzut şi în preţul de tranzacţionare, care a stagnat la 36 de lei, cu 25% sub nivelul valorii activului net unitar (VUAN), de 48,17 lei.

Pe locurile următoare se situează fondurile Hermes şi Matador, administrate de societatea Atlas Asset Management. Fondul Hermes a marcat un randament de 5,8% în primele două luni, iar Matador - un plus de 2,9%. Cele două fonduri sunt cel mai aproape de ceea ce pe pieţe externe poartă denumirea de fonduri de hedging (în traducere cu capital de risc), adică sunt fonduri cu risc ridicat şi investesc într-o gamă largă de active. Pe ultimele 12 luni, randamentele urcă până la 70% în cazul fondului Hermes, care a câştigat anul trecut pariind pe deprecierea francului elveţian în raport cu euro.

„Am adoptat o structură echilibrată a activului, cu o distribuţie relativ egală pe acţiuni blue chip listate pe BVB, indici bursieri externi, incluzând DAX, Dow Jones şi S&P 500, eurobonduri româneşti, T-Bills şi CFD pe valute, cu preponderenţă din grupul G7 (EUR, USD, CHF, JPY, GBP). Strategia a presupus un management activ al portofoliului, „event driven only“, cu excepţia bondurilor, unde am avut o strategie buy and hold“, a spus Dragoş Balaci, preşedintele Atlas Asset Management, administratorul celor două fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO