ZF 24

Topul celor mai profitabile fonduri de pensii private obligatorii din România. Cei mai mulţi bani i-a adus ING, aproape dublu faţă de următorul fond din top

Topul celor mai profitabile fonduri de pensii private...

Autor: Roxana Pricop

25.04.2014, 18:54 9205

Cel mai profitabil fond de pensii private a fost anul trecut cel administrat de ING, următoarele două locuri în clasament fiind ocupate de AZT Viitorul Tău, de la Allianz-Ţiriac, şi de Alico Fond de Pensii.

ING Fond de Pensii a avut un câştig net de 475,3 milioane de lei, cu 63% mai mare decât în 2012. Fondul ING a încheiat anul 2013 cu active nete de 5,239 miliarde de lei.

Cea mai ridicată rată de creştere a profitului a fost raportată de fondul BRD, cu un plus de 152% al profitului net, până la 37,3 mil. lei. Fondul BRD dispunea de active nete de 390 de milioane de lei.

Raportat la randament, primul loc este ocupat de fondul Aripi, administrat de Generali, cu 13,2%, cel mai mic randament fiind înregistrat de de fondul Viitorul Tău administrat de Allianz-Ţiriac, respectiv 10,3%. Fondul Aripi are printre cele mai mari expuneri pe acţiuni străine, iar acestea au performat mai bine anul trecut decât acţiunile de la bursa din Bucureşti. Randamentul mediu obţinut de fondurile obligatorii a fost de 11,75% în 2013. 

În cazul fondurilor de pensii, profitul se capitalizează şi contribuie la creşterea unităţii de fond, adică la randament. Fondurile de pensii private vor distribui câştigurile atunci când participanţii vor ieşi la pensie.

Profiturile obţinute de fondurile de pensii private obligatorii sunt puternic corelate cu valoarea activelor nete din administrare. Profitul raportat de un fond într-un an reprezintă câştigul făcut de acesta din investiţii. Astfel, cu cât valoarea activelor creşte, cu atât sumele disponibile pentru investiţii sunt mai mari, iar şansele de a face un profit mai mare cresc. În cazul fondurilor obligatorii, principala sursă de creştere a activelor sunt contribuţiile încasate din salariile angajaţilor. Anul trecut, cele opt fonduri de pensii obligatorii au încasat contribuţii de peste 3,1 miliarde de lei, faţă de 2,5 miliarde de lei în anul precedent.

Anul 2013 a fost un an profitabil pentru investiţiile fondurilor de pensii: dobânzile la titlurile de stat noi au scăzut, urcând preţurile titlurilor pe care fondurile le aveau în portofolii, iar bursa de la Bucureşti s-a apreciat cu peste 25%. Mai mult, schimbarea metodei de evaluare a titlurilor de stat în portofoliu le-a adus un plus artificial la randament. Principalele investiţii ale fondurilor de pensii sunt titlurile de stat, urmate de obligaţiuni şi acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO