ZF 24

Topul creşterilor de pe burse la nivel mondial în 2013: România este pe locul 15

Autor: Andrei Chirileasa

18.12.2013, 21:38 1911

Anul 2013 a fost foarte bun pentru burse la nivel internaţional, cu o creştere medie de 12,4% la nivelul a 76 de pieţe analizate. 40 de pieţe dintre cele 76 au creşteri de peste 10% faţă de începutul anului, conform unei statistici publicate de firma de brokeraj americană Bespoke Investment Group.

Astfel este cu atât mai importantă perfor­man­ţa bursei de la Bucureşti, care ocupă locul 15 în topul creşterilor la nivel mondial, cu un avans de 22,5% al indicelui BET, care urmăreşte cele mai importante zece acţiuni locale cotate. Creşterea BET este cea mai mare din ultimii patru ani. În 2012, indicele BET câştigase 18,7%, plasând bursa de la Bucureşti în top 25 la nivel mondial.

Piaţa de capital locală a beneficiat în aceşti doi ani de evoluţiile pozitive ale burselor din SUA şi din vestul Europei şi a reuşit să atragă un interes mai mare din partea investitorilor stră­ini prin listările Nu­clear­electrica şi Romgaz şi prin alte tranzacţii im­por­tan­te derulate cu acţiuni Pe­trom şi Transgaz.

Vedeta bursei de la Bucureşti a fost în 2013 Fon­dul Proprietatea (FP), cu o creştere de 54%, care a tras în sus întreaga piaţă. Fondul Proprie­tatea este cea mai tranzacţionată acţiune de pe bursa de la Bucureşti, cu un rulaj de peste 4 mi­liarde de lei de la începutul anului.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Dintre cele mai lichide acţiuni de pe bursă (cu tran­zac­ţii zilnice de peste 100.000 de euro), creşteri pu­ter­nice au mai înregistrat şi acţiunile Băncii Transil­va­nia (TLV) şi cele ale producă­torului de medica­mente Biofarm Bucu­reşti (BIO), ambele cu avan­suri de 40%. Dintre celelalte acţiuni, cea mai mare creştere au avut-o acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), al căror preţ a crescut de patru ori în acest an.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi cele ale BRD, cea mai mare bancă locală listată, care au alături de FP şi Banca Transilvania cele mai mari ponderi în indicele BET, au crescut în acest an cu 6,7%, respectiv 7,9%, şi au tras în jos evoluţia indicelui. Cea mai slabă evoluţie din BET au avut-o acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), cu o scădere de 16%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Cele mai mari creşteri la nivel mondial le-au înregistrat în acest an bursele din Dubai (94%), Argentina (90%) şi Abu Dhabi (56%). Dintre bursele mari, campioana este cea din Japo­nia, cu un avans de 47%, urmată de bursele din SUA, cu plus 25%, şi Germania, cu o creştere de 19,35%.

Dintre pieţele din regiune, doar Bulgaria are o evoluţie mai bună decât România în acest an, cu un avans de 38%, însă după ce anul trecut bursa din ţara vecină a avut o evoluţie mult mai slabă decât cea a bursei de la Bucureşti.

În schimb, pieţele mai mari din regiune la care bursa de la Bucureşti se raportează în general, respectiv Polonia, Ungaria, Cehia şi Austria, au performanţe slabe în acest an.

Ungaria şi Austria au creşteri de sub 2,5% de la începutul anului, în timp ce Cehia şi Polonia au scăderi de 7,4%. Bursa din Polonia a mai pierdut în acest an din imaginea foarte bună de care se bucura în rândul investitorilor străini, după ce guvernul polonez a decis naţionalizarea parţială a activelor fondurilor de pensii private, care au susţinut în ultimii zece ani creşterea pieţei poloneze.

Pe bursa de la Bucureşti fondurile de pensii abia de doi ani au început să conteze şi să susţină cererea locală de acţiuni. Programul de privatizări asumat de guvern în faţa FMI ar putea determina un interes tot mai ridicat din partea investitorilor instituţionali străini. Aceste listări ar putea propulsa România în rândul pieţelor emergente de capital, ceea ce ar aduce fluxuri de investiţii mai consistente pe piaţa locală.

Spre deosebire de alte pieţe din regiune, bursa de la Bucureşti s-a corelat mai bine în acest an cu pieţele de capital dezvoltate, care au continuat creşterile din 2012. Bursele din SUA au un avans mediu de 25%, iar Germania a crescut cu 19,3%, indicele german DAX fiind la maxime istorice.

România beneficiază mai ales de evoluţia pozitivă a economiei germane, cea mai robustă din Uniunea Euro­peană, deoarece Germania este cel mai mare partener comercial al României pe partea de exporturi.

Economia României a crescut în primele nouă luni ale anului cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar exporturile au atins niveluri record în acest an.

Bursele din SUA şi din Europa de Vest au fost susţinute în ultimii doi ani mai ales de injecţiile de lichidităţi ale băncilor centrale (Fed în SUA, BCE în zona euro şi Bank of England în Marea Britanie). Băncile centrale au alocat sute de miliarde de dolari pentru achiziţii de titluri de stat din bilanţurile băncilor, iar aceşti bani au ajuns pe pieţele financiare susţinând creşterea preţurilor activelor (acţiuni, obliga­ţiuni etc.). Băncile sperau ca o parte din bani să ajungă şi în economia reală şi să susţină revenirea ei, dar deocam­dată creşterea economică în SUA şi în Europa de Vest rămâne anemică.

Bursele din Emiratele Arabe Unite (Dubai şi Abu Dhabi) au fost pro­pulsate în ultimii ani de boomul imo­biliar din regiune.

În ultimii ani, statele din zona Golfului Persic, care au re­zerve uriaşe de lichidităţi din vânzarea de petrol, au realizat investiţii uriaşe în dez­voltări imobiliare. Cele mai mari companii tranzacţionate în Dubai şi Abu Dhabi sunt dezvoltatorii imobi­liari şi companiile de construcţii.

Bursele din principalele ţări emer­gente (China, Rusia şi Brazilia) au înre­gistrat evoluţii slabe în acest an, după ce şi în 2012 au mers prost. Bursa din China, a doua economie a lumii după SUA, a scăzut cu 5,2% în acest an după o corecţie de 10% anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO