ZF 24

Topul domeniilor în care multinaţionalele din România oferă cele mai mari salarii angajaţilor

Mihaela Lupu, market leader productized services, Hay Group România: „Cele mai mari creşteri salariale se fac în prezent în IT, în centrele de servicii suport şi în automotive, adică în domeniile în care se fac şi angajări“

Autor: Adelina Mihai

20.04.2015, 13:02 13436

Un angajat din sistemul bancar câş­tigă, în medie, cu 18% mai mult decât restul anga­ja­ţilor din multina­ţio­na­le, dar nu mai are parte în pre­zent de creş­teri salariale sem­nifica­ti­ve, arată un studiu realizat de fir­ma de con­sultanţă în ma­nage­ment Hay Group România.

Pe lângă bancheri, cel mai bine plătiţi angajaţi din multinaţionale sunt cei care activează în sectorul petrol şi gaze, care au un pachet salarial garantat (salariu de bază şi prime fixe) cu 10% mai mare decât restul angajaţilor din economia privată, dar şi cei din sectorul IT&C (care primesc cu 9% mai mult decât salariaţii altor industrii) precum şi cei din bunuri de larg consum (Ă7%).

Sectorul bancar a rămas cu nivelul salarial foarte sus din motive care ţin mai degrabă de istoria perioadei de boom economic, însă dacă punem în paralel graficul nivelului salarial cu cel al sectoarelor în care se fac cele mai mari creşteri salariale, vedem că în cazul bancherilor salariile stagnează sau, dacă, există creşteri, acestea sunt foarte mici. Cele mai mari creşteri salariale se fac în prezent în IT, în centrele de servicii suport şi în automotive, adică în domeniile în care se fac şi angajări“, a expli­cat Mihaela Lupu, market leader pro­ducti­zed services în cadrul Hay Group România.

Angajaţii din bănci şi cei care activează în sectorul extracţiei petrolului şi gazelor au sa­larii nete de peste 4.000 de lei pe lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică raportate la nivelul întregii economii.

La polul opus este situaţia din sectoare precum retail sau automotive, unde angajaţii câştigă, în medie, cu câte 25%, respectiv cu 13% mai puţin în comparaţie cu restul angajaţilor din companiile private cu acţionariat străin.

„În retail se câştigă mai puţin ca urmare a faptului că rotaţia de personal este mai mare decât în alte sectoare, iar calificările pe care le au majoritatea angajaţilor sunt mai scăzute decât în alte industrii“, a mai spus Mihaela Lupu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO