Companii

Traian Oprea, fostul director al Hidroelectrica în mandatul căruia s-a parafat contractul cu Energy Holding, a devenit consilierul lui Vosganian

Traian Oprea

Traian Oprea

Autor: Roxana Petrescu

11.01.2013, 12:22 1568

Traian Oprea, omul care din 2003 până în 2009 a ocupat funcţia de director general al Hidroelectrica, companie aflată azi în insolvenţă, în mandatul căruia s-au semnat unele dintre cele mai păguboase contracte de vânzare a energiei electrice, cel mai important fiind cel cu Energy Holding, a fost numit în funcţia de consilier al ministrului economiei, Varujan Vosganian.

Infomaţia a fost furnizată în cadrul ediţiei de azi a ZF Live de către Remus Borza, avocatul care conduce firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Borza le-a cerut anul trecut acţionarilor companiei de stat să aprobe iniţierea unor acţiuni împotriva ultimilor trei directori generali ai pro­ducătorului de electricitate, respectiv Traian Oprea, Mihai David şi Constantin Trihenea. Această cerere nu a fost rezolvată suferind o serie de amânări.

Traian Oprea a fost cel mai longeviv şef al Hidroelectrica, în perioada 2001-2003 ocupând funcţia de director general adjunct, pentru ca din 2003 şi până în vara anului 2009 să preia şefia unuia dintre cei mai mari producători de energie din România.

În mandatul lui Oprea, Hidroelectrica semnează unele dintre cele mai controversate contracte de vânzare directă a energiei electrice către firme bine conectate la mediul politic. Cel mai cunoscut astfel de contract a fost cu siguranţă cel semnat cu Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu. Doar în perioada 2006-31 mai 2012 prejudiciul adus de acest contract s-a ridicat la 1,4 miliarde de lei, aceşti bani resultând din diferenţa dintre preţul de vânzare stabilit prin contract şi cel pe care Hidroelectrica l-ar fi putut obţine dacă vindea energie pe bursă.

Buzmann Industries, devenită între timp Alpiq RomIndustries, dar în spatele căreia s-ar afla acelaşi Bogdan Buzăianu, a fost o altă firmă care în mandatul lui Oprea şi-a legat priza direct la cel mai ieftin curent din ţară. În total, prejudiciul adus de acest contract s-a ridicat la 422 de milioane de lei în perioada 2006-31 mai 2012.

Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dus­tries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă.  Acum Hidroelectrica mai vinde pe contracte directe numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO