ZF 24

Transelectrica a notificat guvernul că România este în situaţie iminentă de criză energetică. Compania poate sista exporturile şi aplica alte măsuri în caz de forţă majoră

Transelectrica a notificat guvernul că România este în...

Autor: Roxana Rosu

13.01.2017, 10:55 1318

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre care permite Transelectrica, în calitate de operator de transport şi de sistem în domeniul energiei electrice, să pună în  aplicare, în cazul unei situaţii de criză pe fondul condiţiilor meteo extreme, a unor măsuri graduale de siguranţă, care includ limitarea consumului de energie electrică pe zona industrială, precum si reducerea sau sistarea exporturilor.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat în cadrul Şedinţei de Guvern o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), urmare a celor şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică. In analiză, ministrul a făcut referiri inclusiv la date privind starea Sistemului Energetic Naţional, prognozele meteorologice şi evoluţia stocurilor de combustibil.

”Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere” spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Printre măsurile pe care le poate lua Transelectrica se numără:

·         Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situaţia în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale.

·         Reducerea /anularea capacităţii disponibile de interconexiune pe direcţia de export. Această măsură s-ar aplica în situaţia în care, deşi există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate şi ar risca să nu poată asigura necesităţile de consum ale populaţiei. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariţia de exporturi suplimentare faţă de acestea.

·         Reducerea/anularea schimburilor notificate pe direcţia de export. Măsura este menită să protejeze populaţia de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică şi ar presupune intervenţia operatorului de transport şi sistem asupra tranzacţiilor angajate de energie electrică la export.

·         Limitarea în tranşe a consumului de energie electrică. Precizăm că limitarea nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică.

În data de 11 ianuarie 2017, Transelectrica a notificat Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN, motivate de prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017).

Situatia dificila este determinata si de  deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1800 mc/s), scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului, deficitul semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins Regiunea încă din 6 ianuarie 2017 şi de consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi) dar şi de energie electrică (de peste 9500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017 şi cu un maxim de 9730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 – 19:00)

 Astfel, ministerele Energie şi Economie, în calitate de coiniţiatori, au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică.  Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO