ZF 24

Transgaz poate deveni magistrală a gazelor în zonă după ce Rusia a renunţat la South Stream

Transgaz poate deveni magistrală a gazelor în zonă...

Autor: Radu Bostan

03.12.2014, 17:04 2208

Atât timp cât nu are o conductă concurentă la sud de Dunăre şi dacă încep exploa­tările  de gaze din Marea Neagră, transportatorul român are şansa să-şi construiască în regiune o poziţie forte, de magistrală a gazelor.

Rusia a renunţat la construcţia gazoductului South Stream, din cauza opoziţiei Uniunii Europene, dar va realiza o conductă de gaze de aceeaşi capacitate, 63 miliarde de metri cubi pe an, către Turcia, a anunţat luni preşedintele rus Vladimir Putin într-o conferinţă comună la Ankara cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Bloomberg.

South Stream ar fi adus gazul rusesc în Europa Centrală fără a tranzita Ucraina, ţară cu care Rusia a avut dispute pe tema gazelor, ci traversând Marea Neagră, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Comisia Europeană se împotrivea proiectului atât pe considerente de concurenţă, deoarece Gazprom ar fi fost singurul furnizor de gaze cu acces la conductă, cât şi din motive geopolitice, în condiţiile în care poziţia Ucrainei ca ţară de tranzit pentru gazul rusesc este unul dintre puţinele instrumente de care dispune ţara în relaţia cu Rusia.

Rămân încasările din tranzit

„Ştirea o putem cataloga ca pozitivă pentru Transgaz. Strategic, compania românească devine un jucător mai important în regiune. Dacă acest ascendent strategic va putea fi valorificat, rămâne de văzut în perioada următoare, însă conferă Transgaz o notă suplimentară de interes în faţa investitorilor pe piaţa bur­sieră româneas­că“, a arătat Alin Bren­dea, director general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO