ZF 24

Tranzacţia anului în agricultură: Un fond de investiţii gigantic din Marea Britanie a preluat o fermă de 30 mil. euro în Călăraşi

Tranzacţia anului în agricultură: Un fond de...

Autor: Gabriel Razi

11.12.2013, 22:29 8933

Fondul de investiţii britanic Insight Investment, care administrează la nivel mondial active de 271,9 miliarde de lire sterline, mai mult decât dublul PIB-ului României, a intrat în totală discreţie în agricultura locală prin preluarea firmei Agricom Borcea, care deţine o fermă de 13.600 de hectare în Călăraşi în apropierea Dunării.

Valoarea terenurilor agricole şi a celorlalte active ale fermei - utilaje agricole sau infrastructură de depozitare şi irigaţii - se ridică la circa 30 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Agricom Borcea are în proprietate 3.000 de hectare, iar restul de 10.600 de hectare sunt luate în arendă. Din aceste suprafeţe, 6.054 de hectare sunt aren­date pe 49 de ani de la Agenţia Do­me­niilor Statului (ADS) cu o redevenţă la jumătate faţă de cea medie de pe piaţa liberă din prezent.

Contractul cu ADS a fost semnat în 2002 când ministru al agriculturii în guvernul Adrian Năstase era Ilie Sâr­bu, actualul socru al premierului Vic­tor Ponta. La acel moment, firma era deţinută de fostul senator PSD Doru Ioan Tărăcilă.

Vânzătorul din prezent al Agricom Borcea este firma cipriotă Alisa Far­ming Enterprises, reprezentată de omul de afaceri american Richard Randag, ce a fost în trecut membru în consiliul de administraţie al procesatorului de ulei Expur.

Anterior, Agricom Borcea a mai fost deţinută de o altă firmă cipriotă, dar şi de antreprenorul român Iosif Armaş (Agrirom).

„Putem să confirmăm că Thames Farming Enterprises (divizia de investiţii în agricultură a Insight Invest­ment - n.red.) a achiziţionat Alisa Farm Ma­nagement din România“, s-au limitat să răspundă reprezentanţii din Ma­rea Britanie ai fondului de investiţii. Prin preluarea din România, britanicii fac pasul într-o piaţă ce se află în plină fierbere având în vedere că regiunea Mării Negre a devenit un punct fierbinte al pieţelor internaţionale de materii prime agricole.

Insight Investment mai are ferme de 37.000 de vite şi 500.000 de hectare de teren agricol în Australia şi Noua Zeelandă.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO