ZF 24

Tranzacţie de 42,5 mil. euro pe piaţa spaţiilor industriale: Papalekas a cumpărat depozitul Dacia de la Oarja, în zona autostrăzii Bucureşti-Piteşti, de la omul de afaceri Simon Roth

Tranzacţie de 42,5 mil. euro pe piaţa spaţiilor...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2017, 09:25 4844

Fondul de investiţii Globalworth Real Estate Investments, condus de omul grec de afaceri Ioannis Papalekas, a cumpărat pentru 42,5 milioane euro depozitul închiriat de Dacia lângă Oarja, în aproprierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, deţinut de omul de afaceri Simon Roth . 

Tranzacţia aşteaptă aprobarea de la Consiliul Concurenţei şi de de la actualul chiriaş al depozitului, Automobile Dacia.  Construcţia se află la 100 km de Bucureşti, pe autostrada spre Piteşti.

Ziarul Financiar a anunţat în ianuarie că discuţiile dintre Ioannis Papalekas, CEO al Globalworth, şi Simon Roth, omul de afaceri care a câştigat licitaţia pentru viitoarea clădire de birouri care va grupa toate diviziile grupului francez, sunt la un pas de a fi finalizate, iar Globalworth ar putea prelua depozitul de la Oarja în care se regăseşte Centrul de Piese de Schimb al Dacia, citând surse din piaţă.

Colliers International a consiliat compania Elgan, deţinută de omul de afaceri Simon Roth, în această tranzacţie. 

„Vânzarea depozitului Dacia dezvoltat de Grupul Elgan, către Globalworth, reprezintă o tranzacţie importantă pentru piaţa de investiţii din România, urmând la scurt timp după intrarea fondului suveran GIC pe piaţa locală prin achiziţionarea platformei P3, şi subliniază interesul pentru acest tip de produs. De asemenea, prin această achiziţie, Globalworth îşi extinde portofoliul de centre de depozitare şi logistice în România, după achiziţia parcului TAP în Timişoara. Nu în ultimul rând, pentru Grupul Elgan este primul exit semnificativ în România, acesta uitându-se la noi dezvoltări”, a declarat Robert Miklo, Director Asociat în cadrul departamentului de investiţii al Colliers International.

Grupul Renault este singurul chiriaş al depozitului de 65.000 mp deţinut de Simon Roth aproape de Piteşti, iar încercarea de vânzare a depozitului i-ar aduce investitorului israelian sumele necesare pentru a porni proiectul de birouri din vestul Capitalei, construit exclusiv pentru Renault. Viitorul sediu va avea o suprafaţă închiriabilă de aproape 40.000 mp, dar zona exactă unde va fi construit nu a fost indicată de reprezentanţii Renault. Surse din piaţă spun că proiectul de birouri va fi amplasat tot în zona staţiei de metrou Preciziei din vestul Capitalei, unde investitorul israelian ar deţine parcele de teren legate de fosta platformă de producţie a Coca-Cola.

Cel mai mare proiect al lui Simon Roth în România este depozitul de la Oarja care a fost inaugurat în septembrie 2010 şi care este amplasat la 28 de kilometri de uzina Dacia de la Mioveni şi în apropierea autostrăzii Bucu­reşti-Piteşti. Acesta este cel mai mare centru de distribuţie a pieselor de schimb şi accesorii al Grupului Renault din afara Franţei, având stocate peste 70.000 de tipuri de piese. 

Pe lângă acest depozit, Grupul Elgan a mai dezvoltat mai multe proiecte imobiliare similare, printre care Auchan Logistics (38.000 mp în Ungaria), Volvo Trucks Factory & Logistics (19.300 mp în Franţa), Renault-Nissan Logistics (19.500 mp în Ungaria), Bogáncs Estates Office & Logistics (57.000 mp în Ungaria) şi DHL Express HQOffice & Logistics (14.500 mp în Ungaria).

Globalworth este un fond de investiţii pe zona imobiliară, concentrat pe Europa Centrală şi Sud-Est, mai ales pe România. Portofoliul actual al companiei include 15 investiţii imobiliare, evaluate la 962 milioane euro, totate localizate în România. 

Vânzarea depozitului Dacia Piteşti reprezintă cea de-a doua mare tranzacţie intermediată de Colliers pe piaţa de industrial în ultimii trei ani, după ce în 2015 compania a consiliat achiziţia Europolis Logistic Park, pentru suma de 120 de milioane de euro. 2015 rămâne un an record în termeni de tranzacţii cu spaţii industriale, fiind atins un volum de aproximativ 300 de milioane de euro, însă şi pentru 2017 previziunile sunt optimiste, consultanţii Colliers Internaţional aşteptându-se la încheierea unor noi tranzacţii de dimensiuni medii.

În plus, 2017 are toate premisele pentru a atrage pe toate segmentele pieţei atât noi nume de investitori, cât şi noi achiziţii din parte jucătorilor actuali, cred reprezentanţii Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO