ZF 24

Tranzacţie majoră în sistemul bancar: După luni de speculaţii, OTP, cel mai puternic grup bancar din Ungaria, va cumpăra Banca Românească de la NBG şi va intra în top 10 bănci locale. Presa elenă scria că preţul pentru Banca Românească este de €100 mil.

Tranzacţie majoră în sistemul bancar: După luni de...

Autor: Ştefan Stan, Anca Olteanu

21.07.2017, 13:54 5586

Banca din Ungaria OTP a fost de acord să cumpăre Banca Românească de la National Bank of Greece (NBG), potrivit surselor citate vineri de Reuters. După finalizarea tranzacţiei, OTP - care are în prezent o cotă de piaţă de 2,09% în România, va ajunge la 3,71%, depăşind Bancpost şi intrând pe locul 9 în topul băncilor din România, faţă de locul 11 ocupat în prezent. Banca Românească are o cotă de 1,62% din piaţă. 

„Există un acord, divizia NBG va fi vândută către OTP”, a declarat o sursă din Atena pentru Reuters.

Directorii OTP au anunţat public că sunt interesaţi de Banca Românească, aşa cum mai sunt interesate şi alte bănci din regiune, în contextul în care intenţionează să îşi îmbunătăţească prezenţa în Europa Centrală.

Planurile NBG de a vinde mai multe active din zona Balcanilor, inclusiv operaţiunile din România, fac parte dintr-un plan de restructurare stabilit cu autorităţile europene, au declarat directorii executivi pentru Reuters.

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii Transilvania, în încercarea de a cumpăra Banca Românească şi a intra în top 10 bănci din România

Grupul ungar OTP este în pole-position în procesul de achi­ziţie a Băncii Româneşti, scoa­să la vânzare de grupul grec National Bank of Greece, conform unor surse de pe piaţa bancară.

OTP se luptă cu Banca Transilvania pen­tru achiziţia Băncii Româneşti care are o cotă de piaţă în scădere, ajungând la 1,6% anul tre­cut de la 1,8% în 2015 şi faţă de 2,9% în 2008.

Dar pe piaţa bancară din România o cotă de 1,6% înseamnă destul de mult, având în vedere cât de fragmentată este piaţa, unde primele 10 bănci deţin peste 80% din piaţă, iar celelalte 29 se bat pe ce rămâne.

Deşi Banca Transilvania era considerată favorită şi cea mai dornică în achiziţionarea Băncii Româneşti, OTP a licitat mai bine, conform surselor citate.

Procesul de vânzare este coordonat de la Londra de divizia de investment banking a grupului Credit Suisse. Cel care va cumpăra Banca Românească va trebui să ramburseze imediat liniile de fi­nan­ţare de peste 300 mil. euro către NBG Atena.

NBG, care a cumpărat Banca Româ­neas­că la începutul anilor 2000, trebuie să-şi vândă o parte din operaţiunile externe ca parte a planului de salvare a băncilor greceşti în criza de acum câţiva ani.

La începutul crizei financiare din 2009, NBG a vrut să cumpere Banca Transilvania, care se afla într-o poziţie slabă în acel moment.

La finalul lui 2016, Banca Românească, cu 1.160 de angajaţi, a raportat active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro), din care credite nete acordate de 4,3 mld. lei, iar depozite atrase de 3,3 mld. lei.

Banca Românească a reintrat pe profit în 2016 cu 24 mil. lei, faţă de pierderi de 4,5 mil. lei în anul anterior.

Dacă OTP, care are o cotă de piaţă acum de 2,2%, ar cumpăra Banca Românească, ar creşte la 3,8% şi ar intra în top 10. Ţinta OTP este de a ajunge în România la o cotă de piaţă de cel puţin 5%, care i-ar asigura o suficientă masă.

OTP, cel mai mare grup financiar ungar, a crescut în România mai mult prin achiziţii - Robank în 2004 şi Millennium Bank în 2014 - decât prin creştere organică.

În 2016, OTP a raportat un profit de 30,8 mil. lei pentru România la un total al activelor de 8,5 mld. lei.

OTP este condusă din 1992 de cel mai important bancher maghiar, Sandor Csanyi, care este considerat şi cel mai bogat om din Ungaria. 

Foto: Viktor Orban (stânga), Sandor Csanyi (dreapta)

Principalii acţionari ai OTP, care operea­ză în Ungaria, România, Muntenegru, Croa­ţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Ser­bia, sunt: grupul petrolier ungar MOL (cu pre­zenţă în România) - 8,57% din acţiuni; Ruszlan Rahimkulov, un miliardar rus care îşi administrează afacerile din Cipru - 8,24%; grupul francez Groupama (cu pre­zen­ţă în România)  - 5,15% şi OPUS Securities - 5,18%.

 
National Bank of Greece a sta­bilit preţul pentru vânzarea subsi­dia­rei de pe plan local, Banca Româ­nească, la 100 mil. euro, potrivit presei elene. OTP se luptă cu Banca Transilvania pentru achiziţia Băncii Româneşti, conform surselor din piaţă. La începutul crizei financiare din 2009, NBG a vrut să cumpere Banca Tran­­silvania, care se afla într-o poziţie slabă în acel moment. Banca Românească se află pe locul 14 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 1,8% şi active de 6,6 mi­liarde de lei la finalul anului 2015. În criză, Banca Românească a pierdut 1,1% cotă de piaţă şi active 2,5 miliarde de lei. La finalul lui 2016, Banca Româ­nească, cu 1.160 de angajaţi, a raportat active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro), din care credite nete acordate de 4,3 mld. lei, iar depozite atrase de 3,3 mld. lei. Banca Românească a reintrat pe profit în 2016 cu 24 mil. lei, faţă de pierderi de 4,5 mil. lei în anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO