Trei canadieni şi un român au cumpărat 11 hidrocentrale mici şi spun că plănuiesc achiziţii de 50 de milioane de euro

3 iun 2014 Autor: Roxana Petrescu

Transeastern Power Trust, un vehicul de investiţii canadian listat recent la bursa de la Toronto, a finalizat achiziţia a 11 mici hi­dro­­centrale, cu o capacitate instalată de 5,1 MW, unul dintre vânzători fiind Romenergo, con­tractor general în domeniul energetic, con­trolat de Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1).

Transeastern Power Trust a fost pus pe picioare de trei canadieni şi un român cu sco­pul de a realiza investiţii în domeniul ener­giei regenerabile în România şi în ţările din re­giune.

Potrivit reprezentanţilor Transeastern Power Trust, vehiculul plănuieşte achiziţii de 50 de milioane de euro în următoarele 12 luni, banii urmând să fie strânşi printr-o nouă emi­siune de acţiuni la Toronto. Unul dintre membrii boardului Transeastern Power Trust este Petru Lificiu, fostul preşedinte al Au­torităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE). Asistenţa juri­dică pentru realizarea primei tranzacţii a ca­na­dienilor în România, dar şi pentru pro­ce­sul de listare la Toronto a fost asigurată de casa de avocatură BPV Grigorescu Şte­fă­nică.

„Vedem în România un potenţial atrac­tiv pe termen mediu şi lung în contextul în care piaţa de aici este una destul de frag­men­tată în acest domeniu comparativ cu pieţele deja mature care sunt mai consoli­date. În acest moment de exemplu sunt peste 300 de proprietari de microhi­dro­centrale“, spune Colter Eadie, directorul general executiv (CEO) al Transeastern Power Trust.

Orientarea spre piaţa locală vine în con­tex­tul în care unii dintre fondatorii Tran­seastern Power Trust au acumulat deja ex­pe­rienţă în pieţe emergente, una dintre inves­tiţiile realizate anterior fiind, de exemplu, achziţia unei mine de aur în Botswana.

Dincolo de sectorul micilor hidro­cen­trale, compania mai este interesată şi de achiziţii în domeniul energiei solare. Ambele forme de producţie a energiei au fost afectate de modificarea schemei de sprijin de la începutul acestui an, în contextul în care sub­ven­ţiile sub forma certificatelor verzi acor­date de statul român s-au dovedit împovă­ră­toare pentru facturile consumatorilor finali.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2014

 
Cuvinte cheie:
hidrocentrale
, energie
, canadieni
, power trust
, toronto
, bursă
, fond de investitii
, ANRE
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide