ZF 24

Treichl, Erste: Nu ar fi o drama ca euro sa urce la 4,8 lei

Treichl: BCR a devenit cea mai eficienta banca din grupul Erste
27.02.2009, 14:50 20

Nu ar fi o drama ca euro sa urce de la 4,3 la 4,8 lei, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group. Conform datelor grupului austriac, clientul BCR are un venit mediu lunar reprezentind echivalentul a 744 euro, fata de o medie nationala de 223 euro, ceea ce permite absorbtia efectelor deprecierii leului.

Aceste efecte incep totusi sa se vada in cresterea ponderii creditelor neperformante la BCR pina la 3,2% la sfirsitul lui 2008, fata de sub 2% in 2007. La Ceska Sporitelna ponderea a fost de numai 1,9%, insa la Erste Austria a ajuns la 4,3% de la 4,1% in 2007.

Bernhard Spalt, seful riscului la Erste, sustine ca un credit neperformant nu echivaleaza cu o pierdere.

"Faptul ca un client nu plateste ratele timp de trei luni – ceea ce impune inregistrarea creditului ca neperformant – nu inseamna o pierdere total pentru banca. Circa 47% din neperformante le putem rezolva pe cale amiabila cu clientii, iar in restul cazurilor putem folosi colateralul", afirma Spalt. Problema tine insa de creditele de consum fara garantii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO