ZF 24

Trendul de scădere a dobânzilor la lei a făcut încă un pas în martie. Bancherii au forţat scăderea bonificaţiilor la depozite sub 3%

Trendul de scădere a dobânzilor la lei a făcut încă...

Autor: Razvan Voican

08.05.2014, 00:08 461
Primul trimestru din acest an s-a încheiat cu noi scăderi ale dobânzilor la creditele în lei atât pe segmentul de retail, cât şi pe corporate, întărirea semnalului de ieftinire a finanţărilor în moneda naţională fiind în relaţie directă cu creşterea de aproape 5% a creditului privat în lei la nivelul lunii martie faţă de martie 2013.
 
Dobânda medie la credi­te­le în lei pentru populaţie s-a situat în martie pen­tru a treia lună la rând sub ni­ve­lul de 9%, în timp ce cos­­tul creditelor pentru compa­nii s-a apropiat de 7%, asemenea rate de do­bân­dă reuşind să încurajeze un număr mai mare de clienţi să intre în discuţii cu ban­cherii pentru angajarea unor datorii noi.
 
Costul creditelor în lei nu a mai fost nici­odată atât de mic, devenind real­men­te comparabil cu cel al finanţărilor în euro. Cu toate acestea, rămâne în con­tinuare spaţiu de scădere în raport cu situaţia de pe alte pieţe din regiune.
 
Potrivit unor date pre­zentate recent de gu­ver­natorul BNR Mugur Isărescu dobânda medie la creditele noi în lei per ansamblul pieţei încă era în ianuarie 2014 vizibil pes­te ratele medii din Polonia şi Un­ga­ria, fiind aproximativ duble decât în Ce­hia şi în zona euro. Aceasta în condiţiile în care dobânda-cheie a BNR îngheţată la 3,5% pe an este superioară ratelor prac­ticate de băncile centrale din ţările men­ţionate. BNR a indicat că deocam­da­tă aşteaptă ca piaţa să absoarbă seria semnalelor de stimulare a creditării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO