ZF 24

Turbinele eoliene au acoperit 15% din consumul brut de energie în perioada codurilor galbene şi portocalii de vreme rea din 6-15 ianuarie

Turbinele eoliene au acoperit 15% din consumul brut de...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2017, 10:13 295

Parcurile eoliene din România au asigurat în perioada 6-15 ianuarie, când autorităţile au emis coduri galbene şi portocalii din cauza conditiilor meteo extreme, 13,83% din întreaga producţie de electricitate şi 15,5% din consumul brut, acest sector fiind un factor de siguranţă a alimentării cu energie electrică, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

În acest interval industria eoliană a înregistrat variaţii, cu vârfuri în 6, 7 şi 14 ianuarie când peste o cincime din producţia de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie.

Astfel, în România, în cele 9 zile s-au produs în total 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate.  În aceeaşi perioadă industria eoliană a generat 0,30 TWh.

”Într-o perioadă cu costuri mari asociate consumului de combustibil fosil, energia eoliană participă la reducerea semnificativă a acestui consum, respectiv a costurilor asociate, oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră”.

 Conform datelor furnizate de platforma Electricity Map ( http://electricitymap.tmrow.co ), care oferă în timp real date referitoare la mixul de producţie a electricităţii şi a emisiilor de dioxid de carbon asociate, România este comparabilă cu Germania, Marea Britanie şi alte ţări cu ambiţii foarte mari in procesul de decarbonizare.

În acest context, reprezentanţii industriei de profil consideră că prin politici adecvate şi concrete de susţinere  România ar putea atinge un mix energetic mai curat şi mai ieftin, investiţia in surse regenerabile de producţie fiind o investiţie strategică pentru siguranţa şi buna funcţionare a sistemului energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO