ZF 24

Ucraina acuză Rusia de invazie. NATO: Peste 1000 de soldaţi ruşi luptă pe teritoriul Ucrainei

Ucraina acuză Rusia de invazie. NATO: Peste 1000 de...

Autor: Ioana Bojan

28.08.2014, 15:42 904

Peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind că prezenţa acestora este "foarte îngrijorătoare", relatează AFP.

"Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei" împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizând că se bazează pe "o estimare foarte prudentă".

Aceşti soldaţi, care nu poartă nici o insignă, pot fi recunoscuţi "după conduită", care este cea a unor "militari profesionişti", a adăugat el, insistând asupra faptului că tot mai multe informaţii circulă în spaţiul public referitor la faptul că soldaţi ruşi au murit în aceste lupte.

"Ei operează echipamente sofisticate, îi consiliază pe soldaţii separatişti şi avansează până la 40-50 de kilometri în teritoriul ucrainean", a mai spus acest ofiţer.

Kievul a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

"Începând de luni, am asistat la noi incursiuni în apropiere de Novoazovsk", ceea ce creează un "nou front pentru forţele ucrainene" şi le pune "într-o situaţie teribilă", a precizat oficialul NATO.

Aceste trupe ruse pot avansa din Novoazovsk spre nord şi în zona Doneţk, bastionul separatiştilor proruşi încercuit de armata ucraineană, sau spre vest şi Crimeea, anexată de Rusia în martie. În acest fel, deja sunt blocate unele rute de aprovizionare pentru trupele ucrainene, a explicat el.

Potrivit oficialului, "Rusia va încerca de acum să îngheţe conflictul, să prelungească conflictul, să facă în aşa fel încât să devină dificil pentru Ucraina să reziste".

Oficialul a apreciat că această "escaladare semnificativă a operaţiunilor militare ruse" este "direct legată de succesul operaţiunilor militare ucrainene" împotriva separatiştilor, care "s-au regăsit sub presiune".

El a adăugat că, "de la jumătatea lui august, forţele ruse sunt angajate activ în lupte". El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Pe de altă parte, echipamentele (tancuri, blindate, artilerie) furnizate de Rusia rebelilor "au crescut atât în volum, cât şi în calitate".

Ucraina a denunţat joi o "invazie directă" a trupelor ruse în estul ţării. "Situaţia s-a agravat în mod semnificativ, am înregistrat o invazie directă a forţelor militare ruse în regiunile din estul Ucrainei", a afirmat ambasadorul Kievului Igor Prokopciuk, după o reuniune a OSCE, citând "cucerirea de către forţele ruse a oraşului Novoazovsk şi a mai multor oraşe apropiate".

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena.

"Nu există decât o unitate" de aproximativ zece "soldaţi ruşi care au traversat frontiera fără intenţie în urmă cu două zile", a continuat diplomatul, făcând referire la militarii a căror arestare a fost anunţată de Kiev marţi.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid". El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO