ZF 24

Ultima decizie a lui Gelin la BRD: Dobanzi mai mici la credite - GALERIE FOTO

Gelin, unul dintre cei mai longevivi sefi de banca de pe piata locala - 2009
30.11.2009, 22:10 36

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, va anunta in catevazile reduceri de dobanzi la creditele pentru persoane fizice, inprincipal la cele in lei, a declarat Patrick Gelin intr-un interviuacordat ZF la finalul mandatului sau de presedinte al bancii.

"O facem pentru ca am considerat ca este normal sa o facem inactuala situatie, insa nu sunt sigur ca va exista un efect pozitivasupra cererii de credite, care ramane foarte scazuta. Oameniidecid sa nu se mai imprumute nu neaparat din cauza dobanzilor, cipentru ca nu mai au apetit pentru indatorare in actuala situatieeconomica sau pentru ca nu mai au veniturile care sa le permita sase imprumute", spune Gelin.

El afirma ca reducerile de dobanda cele mai mari vor fi operatela creditele in lei, pentru ca la euro marja de dobanda este multmai mica decat la lei.

Cu o experienta de peste opt ani pe piata romaneasca, Gelin nuintrevede in 2010 vreo crestere a creditului de consum. "Ma asteptla o curba plata a creditului de consum, probabil vom inlocuicreditele rambursate, dar nu vad nicio crestere a soldului". Inacelasi timp, el nu anticipeaza o reluare a cresterii nici in cazulcreditelor pentru firmele mici. "In cazul celor mijlocii ar fisanse de relansare a creditului, insa cu dificultate si inprincipal pentru companiile exportatoare, in functie de redresareapietelor vestice".

Bancherul spune ca in perioada 2004-2008 toate bancile au facutexcese la creditare, chiar si BRD intr-o masura, si va lua timppentru ca sistemul sa digere cresterea prea rapida.

In opinia sa, ameliorarea treptata a situatiei economice panaspre sfarsitul lui 2010 ar fi un scenariu optimist pentru anulviitor. "Nu stiu care va fi evolutia economiei, insa dacarecesiunea continua din diferite motive - fie de natura interna,fie care tin de exterior - adevarata criza pentru bancile dinRomania va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente decompanii, iar daca o companie cade, furnizorii nu-si mai iau banii,creste numarul somerilor si apar multe efecte negative in lant.Deocamdata, doar partea fragila a economiei a fost atinsa".

Chiar in aceasta seara, Gelin a condus alaturi de succesorulsau, Guy Poupet, o sedinta in care au fost discutate posibilitatide sprijinire a clientilor companii ai BRD.

"Trecem in revista intreg portofoliul de clienti pentru a vedeacare ce dificultati au si ce solutii putem gasi. Trebuie insa catoata lumea sa faca eforturi: toate bancile creditoare, nu numaiuna, apoi trebuie ca si furnizorii sa contribuie la gasirea unorformule, conducatorii companiilor trebuie sa faca eforturi si, nuin ultimul rand, proprietarii trebuie sa fie responsabili si sa-sisustina afacerile pentru ca stim ca in multe cazuri prefera sa-sitina banii in strainatate".

O parte din viata mea e la BRD

Gelin, unul dintre cei mai longevivi sefi de banca de pe piatalocala, se retrage din functia de presedinte al BRD, insa isi vapastra portofoliul de actiuni, pe care le considera o investitiebuna, si va urmari mai departe evolutia bancii si a Romaniei.

"Sigur ca voi sta in continuare cu un ochi pe BRD, si nu doar peBRD, ci si pe Romania, pentru ca mi-am petrecut aproape noua anidin viata aici, o parte din viata mea este aici si voi urmari atentce se va intampla mai departe. Voi pastra actiunile pentru ca amincredere in aceasta banca, iar pretul actual nu reflecta valoareareala, asa ca sunt o investitie buna".

El sustine ca peste 3-4 ani, cand criza va fi fost depasita, BRDva fi singura banca de pe piata locala - cu exceptia unor eventualijucatori nou intrati - capabila sa le ofere clientilor companiiproduse si servicii sofisticate pe baza expertizei Societe Generalesuperioara celei disponibile pentru majoritatea jucatorilor.

"In prezent, Romania are o piata bancara de produse simple.Oricine poate vinde credite de consum sau carduri, insadiferentierea se va face atunci cind va creste complexitateapietei. De exemplu, in Romania nu avem produse pe termen lung, careconstituie ceva curent pentru bancile din Cehia sau Polonia".

Dupa mai bine de opt ani la conducerea BRD, Gelin considera carealizarea sa cea mai mare este ca banca "a devenit, intr-adevar, oreferinta pentru piata romaneasca, putandu-se compara favorabil cumulte alte banci mari din Europa Centrala".

El nu intentioneaza sa intre in domeniul consultantei, asa cumfac multi bancheri atunci cand se retrag din activitate. "Voiprelua o functie non-executiva in cadrul Societe Generale", spuneGelin. El nu a dorit sa pastreze la BRD nici macar o pozitieonorifica.

Cititi in ZF despre momentele cele mai dificile ale mandatului luiGelin si despre cum ar putea ajunge BRD cea mai mare banca dinRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO