ZF 24

Ultima zi de vizita a misiunii FMI

04.02.2009, 12:08 27

Misiunea FMI care s-a aflat in aceste zile la Bucuresti a avut dimineata o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, pentru a discuta concluziile preliminare ale vizitei de evaluare a situatiei macroeconomice. La ora 12:00 este programata o intrevedere protocolara cu presedintele Traian Basescu.

Contrar obiceiului misiunilor precedente, FMI nu a anuntat pana la aceasta ora o conferinta de presa in care sa-si prezinte public concluziile, fiind luata in calcul publicarea unui comunicat de presa.

Pe parcursul discutiilor cu autoritatile, reprezentantii Fondului au insistat ca nu preseaza Romania pentru incheierea unui acord. De altfel, Guvernul si BNR nu au facut pana acum vreo solicitare oficiala in acest sens.

In urma evaluarilor facute de misiunea Fondului, autoritatile ar urma sa se hotarasca in urmatoarele doua saptamani ce varianta de sprijin extern vor alege pentru acoperirea deficitului de finantare.

In cazul in care s-ar hotari pentru un acord cu FMI, oricum ar trebui implicata si Comisia Europeana. Conform noului model de lucru al Fondului, autoritatile ar putea ajunge la semnarea acordului intr-un interval de 6 - 8 saptamini de la inceperea negocierilor, procedura de aprobare fiind simplificata fata de acum 5 ani. Oricum, este de asteptat ca FMI sa accepte incheierea acordului fara conditionalitati in privinta politicii fiscale si a politicii monetare. Presedintele Traian Basescu a spus in urma cu o saptamana ca Romania ar urma sa semneze doar un acord de supraveghere cu FMI, alaturi de un acord de imprumut de la Comisia Europeana, urmand ca FMI sa urmareasca doar respectarea obligatiilor asumate fata de Comisie, fara conditionalitati proprii, ceea ce este greu de crezut ca va putea fi obtinut de catre autoritati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO