ZF 24

Un ciclon de criză ia naştere în Asia alimentat de şocurile venite din SUA. Pieţele din întreaga lume s-au cutremurat ieri

Un ciclon de criză ia naştere în Asia alimentat de...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2013, 21:33 4709

Bursa de acţiuni din Indonezia s-a scufun­dat lovită de o „furtună perfectă“, rupia in­diană a atins noi cote abisale, iar pieţele din în­treaga lume au plutit ieri în derivă împinse de suflul unei reacţii în lanţ cauzate de te­merile că Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite, va începe de săptămâna vi­itoare să retragă programul prin care sti­mulează cu lichidităţi creşterea celei mai mari economii a lumii.

Rupia indoneziană s-a depreciat ieri faţă de dolar la minimul de după aprilie 2009, iar in­vestitorii renunţă la obligaţiunile acestei ţări emergente împingând randamentele da­to­riilor cu scadenţa la 10 ani spre cota de 8,5%, cea mai ridicată din ultimii doi ani, scrie Financial Times. Randamentele repre­zin­tă un barometru al costurilor de finan­ţa­re. Evoluţii asemănătoare au putut fi obser­va­te şi la alte ţări din Asia de Sud-Est, spre exemplu la Tailanda.

Între timp, India, a treia economie ca mărime din Asia, continuă să se confrunte cu retrageri masive de capital în contextul exo­dului investitorilor de pe pieţele valutare emer­gente şi riscă să intre în criză din cauza de­pre­cierii monedei. Rupia indiană s-a scu­fundat ieri cu 1,6% în raport cu dolarul la o no­uă cotă record, după un plonjon de 2,3% luni. Traderii spun că declinul a fost tem­perat de o intervenţie a băncii centrale pe piaţa valutară. Yieldurile obligaţiunilor in­diene au atins maximele ultimilor cinci ani.

Investitorii au retras 8,4 miliarde de do­lari de la începutul anului din fondurile de investiţii valutare de pe pieţele emergente.

„Microcosmosul“ India

Rupia indiană şi cea indoneziană trag în jos monedele economiilor emer­gen­te, iar va­lu­tele antrenează în cădere bur­sele de acţiuni, a explicat Adrian Mowat, ana­list la JPMorgan. Banca americană a retro­gradat ac­ţiunile indiene şi a avertizat că aces­tea vor continua să scadă dacă rupia se de­preciază în continuare, scrie The Wall Street Journal.

„India este un microcosmos în sensul că ulti­mele evenimente nu au fost declanşate de factori interni. Deficitul de cont curent şi cel bugetar al Indiei au fost foarte mari în ulti­mii doi ani. Moneda a început să sufere doar după ce yieldurile obligaţiunilor ame­ri­ca­ne au început să crească, iar robinetul cu bani ieftini a fost închis“, a explicat pentru CNBC Richard Yetsenga, analist la banca australiană ANZ bank.

O parte a problemei Indiei sunt alegerile ge­nerale din luna mai a anului viitor, iar cu ele în colimator guvernul nu vrea să supere alegătorii. „FMI ar prescrie, în mod normal, do­bânzi mai mari pentru temperarea cererii inter­ne şi importuri mai mici pentru micşo­ra­rea deficitului de cont curent. Acest tratament este imposibil în contextul alegerilor de anul viitor“, consideră Mowat.

Pradeep Mohinani, analist al băncii nipone Nomura, reproşează guvernului in­dian că nu face nimic pentru îmbunătă­ţi­rea productivităţii, a infrastructurii sau pen­tru atragerea investiţiilor directe străine.

În Indonezia, bursa de la Jakarta s-a pră­buşit ieri cu peste 5%, după un declin de 5,6% în ziua anterioară – cea mai mare scă­dere de o zi din ultimii doi ani -, investitorii te­mân­du-se că lărgirea deficitului de cont cu­rent, deprecierea monedei şi majorarea dobân­zilor vor frâna creşterea econo­mică. „Vorbim de un mix de mai mulţi factori, de o furtună perfectă în care mulţi fac­tori negativi îşi manifestă influenţa în acelaşi timp“, spu­ne Jeff Tan, director la Sinar­mas Asset Manage­ment din Jakarta.

Banca centrală a anun­ţat săptămâna trecută că deficitul de cont curent a crescut la nivelul record de 9,8 miliarde de dolari, echivalent cu 4,4% din PIB, în al doilea trimestru. În primul trimestru nivelul a fost de 2,4% din PIB. Inflaţia a accelerat de la 5,9% în iunie la 8,6% în iulie după ce guvernul a majorat preţurile combustibililor, iar perspectiva creşterii preţurilor a forţat banca centrală să majoreze dobânzile.

Încă două state slab ancorate

Credit Suisse a identificat alte două state asiatice vulnerabile la şocurile valutare, respectiv Malaiezia şi Tailanda.

„SUA vor retrage un program istoric de stimulare, ceea ce va crea nervozitate pe pieţe. În următoarele două luni, până când se stabilizează randamentele obligaţiunilor americane, vom vedea multă volatilitate pe pieţele de acţiuni“, a explicat Nader Naeimi, analist la Capital Investors.

Randamentele bonurilor americane de trezorerie cu scadenţa de zece ani erau ieri cu şase puncte de bază mai mici decât în ziua anterioară, când au crescut cu 5,5 puncte de bază.

Principalele burse europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 1%, după patru zile consecutive de evoluţie negativă atât pe Wall Street, cât şi în Asia. Indicele global MSCI, care ia în calcul acţiuni cotate pe burse din 45 de ţări, a ajuns la cel mai redus nivel din 12 iulie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO