ZF 24

Un fumător român cheltuie în medie 225 de lei pe lună pe ţigări

Un fumător român cheltuie în medie 225 de lei pe lună...
16.12.2015, 16:12 2387

Legea care interzice complet fumatul în spaţiile închise a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi "pentru", 20 voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare.

În România sunt aproximativ 5 milioane de fumători, potrivit statisticilor. Cei trei mari jucători de pe piaţa de ţigarete din România, cu peste 90% din piaţă  - BAT, JTI şi Philip Morris-, formează o piaţă de circa 3 miliarde de euro, acesta fiind cea mai mare piaţă de bunuri de larg consum, în faţa berii, a băuturilor răcoritoare sau a mezelurilor.

Un calcul simplu (3 miliarde de euro piaţa produselor de ţigaretelor, împărţit la 5 milioane de fumători) arată că un român cheltuie în medie 600 de euro pe an pe ţigări, adică 2.700 de lei. Asta înseamnă în jur de 225 de lei cheltuiţi lunar pe ţigări.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, măsură care îi va afecta pe cei aproape 5 milioane de fumători din România, este aplicată de ani buni în unele state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin introducerea unor măsuri care au ca scop interzicerea totală a fumatului în toate spaţiile închise şi acoperite de folosinţă colectivă, dar şi în incinta instituţiilor academice şi de educaţie sau în alte spaţii. De asemenea, este extinsă categoria faptelor care constituie contravenţii şi se propune majorarea cuantumului minim al amenzilor contravenţionale. Astfel, este interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise, în spaţiile de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO