ZF 24

Un inventator din Deva, premiat cu medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Departamentul Corespondenţi

19.04.2015, 09:22 1308

Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a declarat că juriul de la Geneva a apreciat că unul din principalele beneficii ale invenţiei sale este ”eliminarea clasicelor bidoane din plastic”, în care este depozitat lichidul de parbriz şi pe care nu toţi şoferii le reciclează, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“«Good Fill» este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate alimenta lichid de parbriz pentru orice tip de autovehicule şi care poate fi amplasat în benzinării, service-uri auto sau în parcările de pe autostradă, astfel ca şoferii să poată alimenta cu carburant în paralel. Juriul a apreciat că unul dintre principalele beneficii ale invenţiei este eliminarea clasicelor bidoane din plastic în care era stocat agentul de curăţare şi pe care nu toţi şoferii le reciclează. De asemenea, alimentarea este precisă şi se elimină astfel inconvenientul că mulţi dintre şoferi reuşesc să toarne un sfert din lichid pe lângă recipientul autovehicului”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă.

Potrivit inventatorului devean, ”Good Fill” a obţinut medalia de aur cu felicitările juriului la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, dar şi premiul pentru “Cea mai bună invenţie” acordat de delegaţia Iranului, precum şi premiul special acordat de delegaţia Republicii Moldova.

“Juriul internaţional a apreciat impactul ecologic asupra mediului prin eliminarea ambalajelor PET. Delegaţia FIRI - IRAN a apreciat metoda şi ergonomia procedurii de alimentare cu soluţie de parbriz a invenţiei «Good Fill». Delegaţia AGEPI a Moldovei a apreciat versatilitatea şi aplicabilitatea invenţiei în funcţie de piaţă de consum”, a mai declarat inventatorul devean.

În filmul de prezentare a invenţiei sale, Corneliu Birtok Băneasă a ales să amplaseze dispozitivul într-o staţie de carburanţi, lângă o pompă de benzină. Dispozitivul are forma unei picături, aproximativ doi metri înălţime şi este prevăzut cu mai multe pompe în funcţie de tipul de lichid de parbriz dorit de şoferi.

Inginerul devea a câştigat, de-a lungul anilor, cu invenţiile sale premii la saloanele de inventică de la Geneva, Moscova, Kuwait şi România. Primul şi unul dintre cele mai importante premii a fost medalia de aur, obţinută în aprilie 2010, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva cu un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care scade consumul de carburant şi emisiile poluante.

Patru dintre ambulanţele SMURD din judeţul Hunedoara, una de la Simeria şi trei din Valea Jiului au fost dotate, gratuit, la începutul acestui an cu filtre speciale inventate de inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă. La acea dată, inventatorul a declarant că, în acelaşi timp cu monitorizarea performanţelor motorului, se urmăreşte o reducere a consumului de carburant pe ambulanţele în funcţiune.

Pe autoturisme, odată montat filtrul respectiv, puterea motorului creşte cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%.

Corneliu Birtok Băneasă are 36 de ani şi a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, secţia Autovehicule Rutiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO