ZF 24

Un milion de hectare din suprafaţa arabilă a României este controlat de străini. Valeriu Tabără: „Trebuie făcute legi care sa încurajeze arenda”

Un milion de hectare din suprafaţa arabilă a României...

Autor: Roana Rotaru

17.06.2016, 15:28 3331

Peste un milioane de hectare de tern arabil se află în proprietatea străinilor, din care 23,4% aparţine italienilor, 15,5% - nemţilor, 10% - arabilor, 8,2% - ungurilor, 6,2 % - spaniolilor, 6,1% - austriecilor şi 4,5% - danezilor, potrivit companiei AgroIntelligence SISA, care oferă consultanţă în sectorul agroalimentar, şi care a ajuns la aceste rezultate analizând raportoarele notariale.  

Situaţia actuală a pieţei funciare a determinat fermierii şi reprezentanţii acestora să solicite modificarea legii privind vânzarea terenurilor agricole, astfel  încât investitorii străini sa nu mai poată să cumpere suprafeţe mari de teren, ci să fie încurajaţi să lucreze terenuri luate în arendă.

„Trebuie făcute legi care să încurajeze arenda. Prin vânzarea pământului noi ne vindem patrimoniul naţional. Dacă unii au transformat <<patrimoniu naţional>> în <<capital>> nu înseamnă că este în regulă. Ungurii, nemţii au spus că pământul este patrimoniul naţional, prin urmare nu circulă cum vrea unul sau altul. Cei care deţin terenuri agricole sunt proprietari de patrimoniu naţional, prin urmare nu ar trebui să-l dea cui vor şi cum vor”, a declarat fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără,  în cadrul conferinţei „Agrostandard”.

Valeriu Tabără  consideră că românii sunt dezavantajaţi faţă de străini în ceea ce priveşte accesul la fiinţarea pentru achiziţionarea de terenuri agricole pentru că  investitorii străini beneficiază de dobânzi mai mici din parte băncilor sau de dobânzi subvenţionate de stat, în timp ce în România dobânzile sunt prohibitive.

La conferinţă nu au fost prezenţi politicieni cu putere de decizie din domeniul agriculturii, deşi au fost invitaţi, ceea ce a fost  interpretat de către vorbitori ca o lipsa de interes în a schima legea vânzărilor trenurilor agricole.

 „Legea vânzării trenurilor agricole  trebuie modificată, însă acest lucru nu va fi uşor atât timp cât străinii au cumpărat deja trenurile. La această masă ar trebui să stea reprezentanţi ai  Guvernului, ai  Ministerului Agriculturii, faptul că trimit în locul lor oameni fără putere de decizie arată că nu se doreşte modificarea legii. Ministrul agriculturii se plimbă, ne ocoleşte, Comisa pentru Agricultură din Camera Deputaţilor la fel. Trebuie să se facă presiune pentru că în politică sunt cam în proporţie de 60-70% aceeaşi oameni”, a spus Dragoş Frumosu, preşedinte al Federaţiei din Industria Alimentară

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO