ZF 24

Un nou rege pe tabla de şah a investiţiilor din tehnologie: Arabia Saudită şi SoftBank din Japonia vor să creeze un fond de investiţii gigant de $100 mld. care să activeze în cel mai dinamic sector

Un nou rege pe tabla de şah a investiţiilor din...

Autor: Ştefan Stan

14.10.2016, 15:53 1560

Arabia Saudită şi SoftBank Group din Japonia vor crea un fond de investiţii de tehnologie care ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari, ceea ce l-ar face unul dintre cei mai mari investitori privaţi şi un nou ”rege” în industrie, scrie Reuters.  

Mişcarea este parte dintr-o serie de iniţiative de business dramatice lansate de Riyadh anul acesta în condiţiile în care Arabia Saudită, cu o economie afectată de scăderea preţului petrolului, investeşte masiv mai multe sectoare, în efortul de a tranzita spre o economie care să nu fie dependentă de petrol.

La începutul acestui an Arabia Saudită a investit 3,5 miliarde de dolari în Uber, compania americană de ride-sharing.

SoftBank, un gigant de investiţii în telecm din Japonia de 68 de miliarde de dolari, de asemenea a crescut investiţiile în mai multe domenii. Spre exemplu, japonezii au cumpărat producătorul britanic de cip-uri Arm Holding în iulie, în una dintre cele mai mari tranzacţii ale verii, de 32 de miliarde de dolari.

Fondul suveran al Arabiei Saudite, Fondul de Investiţii Publice, va fi partenerul de investiţii principal şi ar putea aduce până la 45 de miliarde de dolari în următorii cinci ani în business, în timp ce SoftBank ar putea investi 25 de miliarde de dolari.

Mai mulţi alţi investitori mari, care nu sunt încă numiţi, sunt în discuţii active legate de participaţia lor, ceea ce ar putea fondul la 100 de miliarde de dolari.

”În următorul deceniu, SoftBank Vision Fund va fi cel mai mare investitor în sectorul de tehnologie”, a spus preşedintele SoftBank Masayoshi Son.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO