ZF 24

Un pas înainte, după 23 de ani: ministrul Voinea a publicat numărul de bugetari, într-o decizie “istorică” de transparentizare

Un pas înainte, după 23 de ani: ministrul Voinea a...

Autor: Claudia Medrega

31.10.2013, 16:02 2768

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a făcut un site în care publicat, pentru prima dată, evoluţia numărului de angajaţi din sistemul bugetar, statistici care până în prezent erau ţinute “la secret” de către Ministerul de Finanţe. Noul site, www.mbuget.gov.rosau  www.mbuget.ro, cuprinde  serie de statistici agregate despre buget, unde se regăsesc informaţii actualizate, în fişiere de tip Excel, despre evoluţia principalilor indicatori macroeconomici.

Astfel, din statisticile despre evoluţia numărului de bugetari din 2008 până în septembrie anul acesta rezultă că numărul de bugetari a scăzut cu aproape 215.000 de persoane în anii de criză, ajungând la finele lunii septembrie la 1,183 milioane de salariaţi (adică 27% din totalul salariaţilor din economie).

Informaţiile sunt grupate în site în patru domenii tematice: buget, trezorerie şi datorie publică, rapoarte analiză şi comunicate de presă.

“Construcţia noului site, precum şi administrarea sa nu au presupus şi nu vor presupune costuri suplimentare, fiind realizate de angajaţii Ministerului Finanţelor Publice”, potrivit informaţiilor transmise de minister.

Finanţele menţionează că “informaţiile prezentate pe site-ul www.mbuget.gov.ro nu se substituie, ci completează informaţiile de pe site-ul www.mfinante.ro”.

Secţiunea buget cuprinde bugetul de stat, influenţele rectificărilor bugetare asupra bugetului, evoluţia deficitului bugetar, execuţia bugetară lunară, evoluţia numărului salariaţilor bugetari în perioada 2008 – 2013, situaţia la zi a arieratelor bugetului general consolidat şi a arieratelor unităţilor administrativ – teritoriale, evoluţia principalilor indicatori economico - financiari realizaţi de operatorii economici la care statul sau unităţile administrativ – teritoriale sunt acţionari unici sau majoritari, precum şi clasificaţiile bugetare. Execuţia principalelor bugete care compun bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurări sociale de sănătate şi bugetului asigurărilor pentru şomaj) va fi prezentată o dată la zece zile (decadal).

La secţiunea trezorerie şi datorie publică este prezentată evoluţia şi structura datoriei guvernamentale conform metodologiei UE pentru perioada 2004 – 2013, evoluţia ratingului de ţară, calendarul şi anunţurile de emisiuni de titluri de stat emise atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă, ordinele privind prospectele de emisiuni, curbele de randament ale titlurilor de stat, situaţia garanţiilor de stat emise între anii 2010 – 2013, lista agenţilor economici care au încheiat acorduri de finanţare de tip ajutor de stat, precum şi stadiul implementării proiectelor aprobate spre finanţare pentru ajutor de stat.

În secţiunea rapoarte analiză sunt incluse rapoartele trimestriale privind execuţia bugetară, rapoartele semestriale privind situaţia economică şi bugetară, rapoartele anuale cu privire la execuţia bugetară, strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2013 – 2015, precum şi rapoartele periodice privind datoria publică. Site-ul conţine şi o secţiune de comunicate de presă.

Vedeţi aici evoluţia numărului salariaţilor bugetari în perioada ianuarie 2012- septembrie 2013.

Conţinutul site-ului www.mbuget.gov.ro este proprietatea Ministerului Finanţelor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO