ZF 24

UN START-UP PE ZI: Un absolvent de construcţii a angajat 9 oameni într-un atelier de profiluri laminate

UN START-UP PE ZI: Un absolvent de construcţii a angajat...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.03.2014, 15:32 846

Călin Ionasia, 28 de ani, absolvent al unei facultăţi de construcţii, a pus bazele unui atelier de laminare a profilurilor metalice pentru construcţii, produse care ajung la câteva firme din domeniu din România, dar şi din Franţa.

„Am absolvit o facultate de construcţii şi am văzut un potenţial de dezvoltare pe acest domeniu, al profilurilor laminate la rece. Oriunde este nevoie de astfel de profiluri, atât în România, cât şi la export“, spune antreprenorul, care deţine firma Mir Profil Prod SRL-D, înregistrată în localitatea Morăreni, judeţul Mureş.

Firma a fost înregistrată la începutul lui 2012, însă activitatea atelierului a fost începută în aprilie 2013. În atelierul în care lucrează nouă angajaţi se produc lunar aproximativ 30-40 de tone de profiluri, materia primă provenind în cea mai mare parte din importuri. „Este greu de găsit oameni calificaţi în acest domeniu.“

El a investit până acum în această afacere circa 500.000 de euro, cea mai mare parte provenind din fonduri europene pe care tânărul le-a accesat. Statul acordă până la 10.000 de euro tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani pentru a-şi dezvolta o afacere, însă proprietarul Mir Profil Prod SRL-D nu a accesat aceşti bani pentru dezvoltarea acestei firme.

Călin Ionasia crede că piaţa de construcţii are un potenţial mare de dezvoltare în următorii ani, iar planurile lui vizează extinderea afacerii de la producător de profiluri la constructor.  „Această piaţă are potenţial şi mai este încă loc de creştere .(...) Eu cred că piaţa de construcţii o să-şi revină, deja se văd semne.“

Antreprenorul nu spune ce cifră de afaceri a înregistrat anul trecut firma pe care o deţine, însă precizează că pentru anul acesta aşteaptă vânzări de circa 200.000 de euro.

Călin Ionasia este unul dintre cei peste 400 de tineri antreprenori din judeţul Mureş care a pus bazele unei firme de tip SRL-D în ultimii trei ani. La nivel naţional din 2011 şi până la începutul acestui an s-au înfiinţat peste 11.000 de astfel de societăţi, cei mai mulţi deschizând ateliere auto (560), firme de construcţii (468) şi restaurante (421).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO