ZF 24

Una dintre cele mai mari afaceri din judeţul Botoşani, cu business de 140 mil. lei, a intrat în faliment la nici jumătate de an după ce şi-a cerut insolvenţa

Una dintre cele mai mari afaceri din judeţul Botoşani,...

Autor: Cristina Roşca

29.03.2016, 21:48 56768

Procesatorul de carne Doly-Com din judeţul Botoşani, un business controlat de familia de antreprenori români Căzăcuţ, a intrat în faliment la nici şase luni după ce şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Botoşani. Compania a avut în 2014, ultimul an pentru care există date publice afaceri de 142 de milioane de lei, în creştere de la 121 de milioane în 2013, însă profitul a ajuns la 0,2 milioane de lei, faţă de 2 milioane de lei în anul anterior.

“Soluţia pe scurt: Aprobă raportul administratorului judiciar. În temeiul art. 145 alin.1 lit. D din Legea nr. 85/2014, dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei SC Doly Com SRL Botoşani.”, potrivit informaţiilor publice pe site-ul tribunalului din Botoşani.

Compania, cu circa 300 de angajaţi, era unul dintre jucătorii importanţi de pe pia­ţa procesatorilor de carne, o piaţă do­mi­nată de afaceri antreprenoriale româ­neşti. Cererea de insolvenţă de la finalul anului trecut a venit în contextul în ca­re piaţa de profil a crescut în 2015 pu­ternic, susţinută în special de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. 

Presa locală scrie că Doly Com şi-a cerut insolvenţa după ce ANAF-ul a realizat un control la sediul companiei şi a impus plata unor datorii la bugetul statului de 98 mil. lei.

Procesatorul de carne avea la finalul anului 2014 datorii de 40 mil. lei, în scă­dere cu 10%, la active totale de 51,5 mil. lei. Cu un grad de îndatorare de 78%, com­pania din Botoşani este în linie cu si­tua­ţia din industria de profil. Astfel, com­paniile care au CAEN-ul „Producţia şi conservarea cărnii“ au avut un grad me­diu de îndatorare anul trecut de 78%, po­trivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Insolvenţa a venit la mai doi ani şi jumătate după ce Doly-Com a ajuns la începutul anului 2013 în lumina reflectoa­relor după ce compania a fost acuzată şi disculpată ulterior în scandalul „cărnii de cal“. Mai mult, tot în 2013, fabrica procesatorului din localitatea Tunari de lângă Bucureşti a fost afectată de un incendiu. Doly-Com deţine însă şi un abator în localitatea Roma din Botoşani, iar afacerile şi-au revenit anul trecut.

Doly-Com SRL Botoşani a fost înfiinţată în anul 1997 de antreprenorii Iulian şi Doina Căzăcuţ. Compania a lucrat de-a lungul timpului cu clienţi precum Metro, Carrefour, Kaufland sau Lidl, iar în 2006 a început exporturile către ţări precum Franţa, Germania, Italia, Suedia sau Polonia, potrivit datelor de pe site-ul companiei (kravys.eu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO